50 fascinerende feiten over katten

0 Comments

vanaf het moment dat je wakker wordt met een pluizige stapel spinnen op je gezicht tot het moment dat je weer naar bed gaat met die pluizige stapel spinnen op je gezicht, zijn er veel redenen om van onze katten te houden. Als je Felis catus in al zijn harige glorie wilt vieren, probeer dan een aantal van deze 50 stukjes kat trivia te delen.

katten besteden 30 tot 50% van hun dag aan het verzorgen van zichzelf.,

Webkatrin001 / iStock via Getty Images

bent u zo schoon? Dit gedrag dient verschillende doeleinden: het helpt katten hun geur te verminderen zodat ze roofdieren kunnen vermijden, het koelt hen af, het bevordert de doorbloeding, en het verdeelt natuurlijke oliën gelijkmatig rond hun vacht, waardoor ze warm en droog blijven., Verzorging dient ook als een teken van genegenheid tussen twee katten, en het is gedacht dat speeksel bevat enzymen die dienen als een natuurlijk antibioticum voor wonden.

Spinnen betekent niet altijd dat een kat gelukkig is.

katten maken vaak het geluid als ze tevreden zijn, maar ze spinnen ook als ze ziek, gestrest, gekwetst of bevallen zijn.

het is mogelijk dat spinnen de botdichtheid bevordert.

wetenschappers weten niet helemaal waarom katten spinnen, maar een hypothese is dat de geluidsfrequentie van spinnen-tussen 25 en 150 Hertz— “de botdichtheid kan verbeteren en genezing kan bevorderen”, theoretiseert Leslie A., Lyons, een assistent professor aan de School of Veterinary Medicine aan de Universiteit van Californië, Davis, in een artikel voor Scientific American. “Omdat katten zich hebben aangepast om energie te besparen via lange periodes van rust en slaap, is het mogelijk dat spinnen een energiearm mechanisme is dat spieren en botten stimuleert zonder veel energie.”

de neus van een kat heeft kattenkruidreceptoren.,

Servet TURAN/iStock via Getty Images

ooit vraag ik me af waarom catnip wiegt katachtigen in trance? Het kruid bevat verschillende chemische verbindingen, waaronder een genaamd nepetalacton, die een kat detecteert met receptoren in zijn neus en mond. De verbindingen triggeren het typische vreemde gedrag dat je associeert met de wacky kitty weed, inclusief snuiven, hoofd schudden, hoofd wrijven, en rollen rond op de grond.

maar de meeste katten reageren niet op kattenkruid.,

meer dan de helft van de katachtigen ter wereld reageert niet op kattenkruid. Wetenschappers weten nog steeds niet waarom sommige poesjes gek worden op het aromatische kruid en anderen niet, maar ze hebben ontdekt dat kattenkruidgevoeligheid erfelijk is. Als een kitten één kattenkruidgevoelige ouder heeft, is er een kans van één op twee dat het ook zal opgroeien om naar de plant te verlangen. En als beide ouders reageren op ” nip, de kansen te verhogen tot ten minste drie op de vier.

katten zijn goede privé detectives.

kan geen privé-detective betalen? Een kat kan het werk misschien gratis doen., In de jaren zestig merkte ambassadeur Henry Helb—die toen in de Nederlandse ambassade in Moskou woonde—dat zijn twee Siamese katjes hun rug gebogen en aan een van de muren krabden. Helb had een voorgevoel dat de katten iets hoorden wat hij niet kon, en zeker genoeg, vond hij 30 kleine microfoons verborgen achter de planken. In plaats van de spionnen te arresteren, maakten Helb en zijn personeel gebruik van de surveillance en klagen over huishoudelijke reparaties of pakketten die vastzitten in de douane terwijl ze voor de microfoons staan., De luisteraars zorgden voor hun klachten – en afgezien van Helb en zijn metgezellen, niemand was de wijzer.

de rijkste kat heet Blackie.een rijke Britse antiquair genaamd Ben Rea hield zoveel van zijn kat Blackie dat hij, toen hij in 1988 stierf, het grootste deel van zijn landgoed—in totaal bijna $13 miljoen—aan de gelukkige (zij het waarschijnlijk onverschillige) kat naliet. Het geld werd verdeeld over drie kat goede doelen, die was geïnstrueerd om een oogje houden op REA ‘ s geliefde metgezel. Tot op de dag van vandaag, Blackie houdt het Guinness wereldrecord voor rijkste kat.

uw kat haat waarschijnlijk Muziek.,

dzika_mowka/iStock via Getty Images

muziek geschreven door componist David teie, die samen met dierenwetenschappers een album maakte genaamd Music for cats. Uitgebracht in 2015, de nummers zijn “gebaseerd op katachtige vocale communicatie en omgevingsgeluiden die de interesse van katten prikkelen, “Teie’ s website stelt.

een groep kittens is een kindle.,

een kindle is niet alleen een e-reader—het is ook een woord dat wordt gebruikt om een groep kittens te beschrijven die geboren zijn uit één moederkat. Ondertussen wordt een groep volgroeide katten een clowder genoemd.

vele historische figuren hielden van katten.als je dol bent op katachtigen, ben je in goed gezelschap: veel van de beroemdste figuren uit de geschiedenis—waaronder Florence Nightingale, Paus Paulus II, Mark Twain en de zusters Brontë—zijn allemaal in bezit van en geliefd bij katten.Abraham Lincoln was een grote fan van katten.,

ilbusca/iStock via Getty Images

Still, de titel van de geschiedenis de gekste kattenman gaat misschien naar Abraham Lincoln. Mary Todd Lincoln werd ooit gevraagd of haar man hobby ‘ s had. Haar reactie? “Katten!”(Hij hield ook van honden.)

als u van katten houdt, bent u een ailurophile.

wilt u uw woordenschat verbeteren? Probeer het woord ailurophile te gebruiken in een casual gesprek., Het is een mooi woord voor “kattenliefhebber,” en het is afgeleid van het Griekse woord voor kat, ailouros, en het achtervoegsel-file, wat betekent “minnaar.”Omgekeerd, het woord ailurophobe—een combinatie van ailouros plus phobe—beschrijft iemand die katten haat.

katten gingen voor het eerst naar de ruimte in 1963.op 18 oktober 1963 gebruikten Franse wetenschappers een raket om de eerste kat in de ruimte te lanceren. De kat heette Félicette en ze kwam veilig op de grond na een parachute-afdaling. Bijna zeker landen op haar voeten.

de oudste levende kat ter wereld is 31 jaar oud.,wat betreft de oudste levende kat ter wereld, de titel behoort toe aan een soms chagrijnige Wit-oranje kat genaamd Rubble, die zijn 31ste verjaardag vierde in juni. De gemiddelde levensduur is 12-18 jaar.

de Guinness World Records hebben geen prijs voor dikste cat.,

Lulamej/iStock via Getty Images

mensen aanmoedigen om hun huisdieren te overvoeden, maar in 2003, een siamese kat genaamd Katy was een serieuze mededinger voor de onofficiële record. Katy, die in Asbest, Rusland woonde, kreeg hormonen om haar paring te stoppen. De behandeling had een onbedoelde bijwerking: het verhoogde dramatisch haar eetlust, en de hongerige kat steeg tot 50 pond.,

katten kunnen u markeren als territorium wanneer ze u masseren.

klinkt goed. Experts hebben nog niet uitgedokterd waarom katten graag kneden, maar ze hebben verschillende mogelijke verklaringen bedacht, waaronder dat je kat probeert hun “territorium” te markeren (dat ben jij!) met de geurklieren in hun poten. En omdat kittens de buik van hun moeder kneden om de melkproductie te stimuleren, is er ook een kans dat ze dit gedrag naar volwassenheid dragen—een fenomeen dat bekend staat als een “neotenisch gedrag.”

er is een kattenschilderij ter waarde van bijna $1 miljoen.

in 2015, een 6-bij-8.,5-voet olieverfschilderij gefactureerd als de “grootste kat ter wereld schilderij” verkocht op een veiling voor meer dan $820.000. Het heet de geliefden van mijn vrouw, en het was ooit van een rijke filantroop genaamd Kate Birdsall Johnson. Ze hield zoveel van katachtigen dat ze tientallen (sommigen zeggen zelfs honderden) poesjes bezat, en gaf een schilder de opdracht om haar Turkse Angora ‘ s en Perzen in hun natuurlijke element te vangen. Sinds Johnson ‘ s man de clowder “my wife ‘ s lovers” noemde, werd de bijnaam geselecteerd als de titel van het kunstwerk.

katten landen niet altijd op hun voeten.,

skynesher/iStock via Getty Images

land niet altijd op hun voeten als ze vallen. Maar vaker wel dan niet, raken alle vier de poten de grond. Katten hebben een fantastisch gevoel van evenwicht, zodat ze in staat zijn om “omhoog” van beneden te onderscheiden en hun lichaam dienovereenkomstig aan te passen., Als ze voelen dat ze naar beneden kelderen, draaien ze hun flexibele rugbeenderen midden in de lucht, waardoor ze zichzelf recht kunnen zetten zodat ze niet op hun rug vallen. Bovendien kunnen katten hun benen uitspreiden om door de lucht te” parachuteren”, en ze zijn klein, licht uitgebeend en bedekt met dikke vacht-wat betekent dat hun val niet zo hard zal zijn als die van een hond.

Amerika ‘ s favoriete ras is de exotische.in 2018, Amerika ‘ s meest populaire kattenras was de exotische-een plat-faced kitty dat is in wezen een kortharige versie van een Perzische kat., Naar de tweede meest geliefde ras was naar de Ragdoll, en naar de Brits stenografisch gerangschikt ter No.3.T. S. Eliot vond katten poëtischer dan honden.de musical Cats is gebaseerd op een verzameling gedichten van T. S. Eliot genaamd Old Possum ‘ s Book of Practical Cats. Gepubliceerd in 1939, volgt het de grillige capriolen van een groep katachtigen – maar het manuscript was oorspronkelijk bedoeld om honden te laten zien, ook. Op het einde, hoewel, Eliot bepaald dat ” honden lijken niet te lenen zich voor vers heel goed, collectief, als katten.”

uw kat kan allergisch voor u zijn.,

Seregraff/iStock via Getty Images

gewoonlijk denken we dat het”s omgekeerd, maar zelfs als je niet allergisch bent voor katten, kan je kat allergisch zijn voor jou. Een op 200 katten worden verondersteld om astma te hebben—en dit aantal blijft stijgen onder indoor poesjes als ze ” re vaker blootgesteld aan sigarettenrook, stof, menselijke roos, en stuifmeel.

Japan heeft een kat die een treinstation beheert.,

een treinstation in het zuidoosten van Japan wordt voorgezeten door een schattige “stationmaster”: een 7-jarige calico kat genaamd Nitama. Het Kishi treinstation in de buurt van Wakayama City huurde Nitama in 2015 in, slechts een paar maanden nadat de vorige katachtige mascotte, Tama, op 16-jarige leeftijd overleed aan acuut hartfalen.

cheeta ‘ s zijn niet de enige katten die snel zijn.

Greyhound honden zijn degenen met een buslijn naar hen genoemd, en cheeta ‘ s krijgen de prestige, maar huiskatten zijn vrij snel, ook: de gemiddelde lopende katachtigen kunnen ongeveer 30 km / u Klokken. Dat is genoeg om een kaartje te krijgen in een schoolzone.,

Ja, oude Egyptenaren hielden van katten.de oude Egyptenaren vereerden katten, en aanbaden zelfs een half-katachtige godin genaamd Bastet. Mensen die katten kwaad deden of doodden, werden geconfronteerd met strenge wettelijke straffen, waaronder de doodstraf.

niemand weet waarom zwarte katten in sommige culturen als pech worden beschouwd.

oksy001/iStock via Getty Images

deze mythe blijft bestaan eeuwenlang door de westerse beschaving., Katachtigen met donkere vacht werden voor het eerst verbonden met de duivel tijdens de Middeleeuwen, en toen de Zwarte Dood pandemie Europa in het midden van de 14e eeuw teisterde, reageerden bijgelovige individuen door de zwarte katpopulatie te doden. Ze wisten niet dat ongedierte de dodelijke ziekte droeg en dat de knaagdieretende katten daadwerkelijk hielpen de verspreiding ervan tegen te gaan. En zwarte katten werden uiteindelijk geassocieerd met heksen omdat vrouwen beschuldigd van het beoefenen van zwarte magie de neiging om straatkatten als metgezellen aan te nemen.in Groot-Brittannië en Japan brengen zwarte katten geluk.,

zwarte katten worden beschouwd als een slecht voorteken in de VS, maar in Groot-Brittannië en Japan worden ze gezien als gunstig. In de Engelse Midlands, nieuwe bruiden worden gegeven zwarte katten om hun huwelijk te zegenen, en de Japanse geloven dat zwarte katten zijn veel geluk—vooral voor alleenstaande vrouwen. Ondertussen geloven de Duitsers dat een zwarte kat die je pad kruist van links naar rechts onheilspellend is, maar als de kat van richting wisselt en rechts naar links gaat, is dat toevallig.

Nyan kat was gebaseerd op een echte kat.

herinner je Nyan Cat?, De beroemde virale meme van een grijze kat met een Pop-Tart lichaam die regenbogen uit zijn achterste schiet (het internet, mensen!) was gebaseerd op een echte kat: een Russische blauwe genaamd Marty, eigendom van Nyan cat illustrator Chris Torres.

katten kunnen geen snoepjes proeven.

katten zijn genetisch vatbaar om snoepjes niet te kunnen proeven. Ze zullen waarschijnlijk knabbelen van je bord als het vlees bevat, maar ze zullen het met rust laten als het beladen is met cake.

kattenshows bestaan al sinds ten minste 1871.,

nickpo/iStock via Getty Images

de eerste grote catshow ter wereld werd gehouden in het Crystal Palace in Londen in juli 1871. Honderden katachtigen (en tientallen rassen) werden tentoongesteld, en ongeveer 200.000 gasten zouden het evenement hebben bijgewoond.

sommige rassen worden zwaar.

De meeste katten wegen in de enkele of lage dubbele cijfers, maar sommige rassen zijn echt enorm., Bijvoorbeeld, Noorse Boskatten, Maine Coons, en Ragdolls vaak variëren in gewicht van 15 tot 22 pond. Je moet dit weten voordat je catsit voor je vriend met een Maine Coon.

Schattige kattenvideo ‘ s bestaan al meer dan een eeuw.lang voordat Keyboard Cat het internet overnam, filmde uitvinder Thomas Edison twee poesjes “boksen” in een ring. De korte clip, gemaakt in 1894, bewijst dat mensen al lang voor de komst van YouTube geobsedeerd zijn door schattige kattenvideo ‘ s.

er was een videospel gebaseerd op cat van President Clinton.,de kat, een zwart-witte smoking kat, was eigendom van Bill Clinton ‘ s familie tijdens zijn tijd in de Oval Office. Als je net als ik bent, je derde klas handgeschreven brieven aan Sokken. Hoe dan ook, tijdens de vroege jaren 1990, Super Nintendo Entertainment System creëerde een videospel genaamd Socks The Cat, met de eerste katachtige., Het werd nooit officieel uitgebracht, en toen de uitgever van het spel stilgelegd, Socks The Cat was verloren voor jaren, totdat video game verzamelaar Tom Curtin kocht de (naar verluidt) enige bestaande exemplaar, kocht de rechten, en samen met game uitgever Second Dimension om het een tweede leven te geven. Socks The Cat Rocks The Hill werd uiteindelijk uitgebracht in 2018.

sommige katten hebben extra tenen.,

iStock

boven hun indrukwekkende grootte worden Maine Coon katten soms geboren met zes tenen.

mannelijke katten hebben penissen met prikkeldraad.hoewel ze pijnlijk zijn voor de vrouwelijke kat, dienen ze een doel: de weerhaken stimuleren de vulva, waardoor het vrouwtje kan ovuleren, en ze voorkomen ook dat ze midden in de coïtus ontsnapt. (Katachtigen zijn meestal eenlingen, en niet dat in seks.)

mensen die naar de universiteit gaan hebben meer kans op een kat.,

Als u naar de universiteit ging, heeft u meer kans op een kat dan op een hond. In 2010, onderzoekers van de Universiteit van Bristol onderzocht 3000 mensen over hun huisdieren, aardrijkskunde, en scholastische geschiedenis. Ze ontdekten dat mensen met een universitaire graad 1,36 keer meer kans hadden om een kat te bezitten dan andere eigenaren van huisdieren. Dit fenomeen kan worden toegeschreven aan het feit dat katten zijn onderhoudsarm, en dus betere metgezellen voor talentvolle mensen met een drukke carrière.

uw kat heeft meer botten dan u.,

een kat heeft 244 botten in zijn hele lichaam—zelfs meer dan een mens, die slechts 206 botten heeft.

niet alle katten hebben een vacht.

OlgaChan/iStock via Getty Images

hebben bontjassen, maar hun lichaamstemperatuur is nog steeds vier graden warmer dan een typische kat.

de meeste katten houden niet van nat worden omdat ze de controle verliezen.,

Experts denken dat katten water haten omdat het ongemakkelijk is om een vochtige vacht te hebben, of omdat het beangstigend is voor een kat om de controle over zijn drijfvermogen te verliezen.

maar niet alle Katten haten water.hoewel veel poesjes dat wel doen, wordt gezegd dat rassen zoals de Turkse Van, Maine Coons en Bengalen af en toe graag een duik nemen.

katten houden van kleine ruimtes.

Asurobson/iStock via Getty Images

Waarom houden katten van knuffelen in dozen?, Dierenexperts denken dat de afgesloten ruimtes katachtigen zich meer beschermd, veilig en belangrijk laten voelen – alsof ze terug in de baarmoeder zijn. (Zeker genoeg, onderzoekers vonden dat wanneer onderdak katten worden voorzien van dozen om te knuffelen in, ze sneller aan te passen en zijn minder gestrest dan poesjes die zijn”t gegeven dozen.) Ook kan het slapen in een doos een kat helpen om meer lichaamswarmte te behouden, zodat het lekker warm blijft en daardoor ontspannen.

we weten niet waarom katten miauwen.niemand weet precies waarom katten miauwen, maar experts denken dat ze hun innerlijke kitten kunnen channelen., Baby katten maken de klaaglijke geluiden om de aandacht van hun moeder te krijgen, maar als volgroeide katachtigen miauwen ze niet tijdens de interactie met andere katten. Sommige deskundigen denken dat katachtigen de geluiden gebruiken die ze maakten als baby ‘ s met mensen om hun emoties en fysieke behoeften over te brengen.

katten kunnen zweten.

katten zweten door hun poten (en soms wanneer ze erg heet worden hijgen ze).

het grootste deel van hun leven wordt doorgebracht met slapen.,

jkitan/iStock via Getty Images

Beyond grooming all the time, volgens een schatting slaapt een kat bijna twee derde van zijn leven.

sommige hotels hebben lobbykatten.net als bodegas bezit het iconische Algonquin Hotel in Midtown Manhattan een verwende lobby kat genaamd Hamlet. Hij ” s een van een dozijn redding katachtigen die hebben geleefd in de legendarische instelling sinds de vroege jaren 1920. Hamlet nam de post na drie Matildas., (Matilda III overleed in oktober 2017.)

Disneyland heeft veel wilde katten (met een belangrijke taak).

ongeveer 200 wilde katten zwerven over het terrein van Disneyland, waar ze helpen de knaagdierpopulatie van het pretpark onder controle te houden. Ze zijn allemaal gesteriliseerd of gecastreerd, en parkpersoneel zorgt voor medische zorg en extra eten.

katten zijn niet goed in het bezorgen van post.,

artsandra/iStock via Getty Images

van Luik, België probeerde 37 katten te trainen om de post te bezorgen. Brieven werden ingesloten in waterdichte zakken om de nek van de poesjes gebonden, maar het blijkt dat katten niet goed waren in het op tijd afleveren van de goederen (of op het juiste adres). Maar misschien hebben we nog niet de juiste trainingsmethode gevonden.

aanhalingstekens hebben een katachtige verbinding.,

het Hongaarse woord voor “aanhalingstekens”, macskaköröm, betekent letterlijk “kattenklauwen”.”

er zijn meer katten als huisdier in de VS dan honden als huisdier.

Er zijn naar schatting 85,8 miljoen huisdieren in de VS, terwijl er slechts naar schatting 78 miljoen honden zijn.

niet alle historische figuren hielden van katten.

vizland/iStock via Getty Images

Napoleon, Caesar, Genghis Khan en Hitler zouden Katten haten.,

katten kunnen tot vijf keer hun eigen lengte springen.

of zes keer zijn lengte – en laat het hele ding er gemakkelijk uitzien.

dit verhaal is bijgewerkt voor 2020.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *