guargom: is dit levensmiddelenadditief schadelijk of nuttig?

0 Comments

guargom wordt beschouwd als een soort galactomannaan en wordt op soortgelijke wijze geproduceerd als andere natuurlijke zaadgommen die ontstaan door het Malen van het endosperm (zaden) van peulvruchten of granen. Terwijl guargom niet per se veel essentiële voedingsstoffen, het is laag in calorieën en rijk aan vezels, die kunnen helpen u zich meer tevreden na het eten.

Wat Is guargom?,

guargom (ook wel gellangom genoemd) is een veel voorkomend poederproduct dat wordt gebruikt om de textuur van bepaalde voedingsmiddelen en industriële producten te stabiliseren, te emulgeren en te verdikken. Je vindt guargom in producten zoals: gebottelde kokosmelk of amandelmelk, yoghurt, soepen, vezel supplementen en body lotions.

Het wordt gemaakt door het ontdooien, malen en sorteren van het type peulvrucht dat de guarboon wordt genoemd. De” guarplant ” gebruikt om dit product te maken heeft de soortnaam Cyamopsis tetragonolobus.

bij gebruik als levensmiddelenadditief wordt guargom gewoonlijk in poedervorm aangetroffen., Een heel klein beetje guar gaat een lange weg, omdat het een zeer hoog waterabsorberend vermogen heeft en snel de viscositeit verhoogt, zelfs in koud water. In feite toont onderzoek aan dat de waterhoudende capaciteit en gelvormende tendensen van guargom het mogelijk maken om op te zwellen in grootte 10-tot 20-voudig!

hoewel het enige voordelen heeft en de textuur van levensmiddelen kan verbeteren, kan het consumeren van guargom, net als andere emulgatoren die aan veel verwerkte levensmiddelen zijn toegevoegd, potentiële nadelen hebben.,

bij sommige mensen kan het spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus het is niet iets wat je met opzet veel wilt consumeren. Dat gezegd hebbende, met mate lijkt het een betere keuze dan andere emulgator opties.

Wat doet guargom met uw lichaam?

Guar absorbeert een grote hoeveelheid vloeistof in het spijsverteringsstelsel. Dit betekent dat het gunstig kan zijn voor het normaliseren van de bloedsuikerspiegel en cholesterol niveaus. Er is echter één ding om voorzichtig te zijn als het gaat om het consumeren van guargom: kijk uit voor een sterke gewichtsverlies claims gebonden aan dieet producten met guargom.,

Guar wordt nu soms gebruikt in maaltijdvervangende producten, dieetpillen of andere gewichtsverlies supplementen omdat fabrikanten beweren dat het kan helpen uw eetlust te onderdrukken door zwelling en het absorberen van water in het spijsverteringsstelsel.de FDA heeft deze claims onlangs bestreden, met name die voor het product Cal-Ban 3000, waarbij erop werd gewezen dat studies aantonen dat overmatig gebruik van guar dieetpillen de darmen en slokdarm kan belemmeren door de vorming van grote hoeveelheden gel in het maagdarmkanaal.

guargom vs. xanthaangom

Is guargom en xanthaangom hetzelfde?, Niet precies, maar xanthaan is een goede vervanger voor guargom.

xanthaan wordt geproduceerd wanneer suiker wordt gefermenteerd door de bacterie Xanthomonas campestris, gecombineerd met isopropylalcohol en vervolgens gepoederiseerd. Het wordt dan toegevoegd aan vloeistof om gom te vormen, handelend als emulgator.

sommigen vinden dat guar beter werkt in koude voedingsmiddelen, zoals ijs, terwijl xanthaan beter werkt in gebak. Over het algemeen wordt guar beschouwd als nog beter te werken als verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen dan soortgelijke producten zoals xanthaan, maïzena of johannesbroodpitmeel., In feite kan het bijna acht keer de hoeveelheid water bevatten die maïzena kan bevatten.

voedingsfeiten

De guarplant produceert bonen die een endosperm bevatten dat hoog is in het type suiker dat polysachariden wordt genoemd, in het bijzonder de polysachariden galactomannanen, mannose en galactose. Afhankelijk van het gebruik, zodra het is gevormd uit het endosperm van de guarboon kan worden gereinigd met alcohol of een ander reinigingsmiddel om de groei van bacteriën te voorkomen.,

in combinatie met water of vloeistof verdikt het tot een gelachtige textuur, die meestal goed kan worden onderhouden door middel van matige veranderingen in temperatuur of druk.

het poeder heeft een witte tot geelwitte kleur die het uiterlijk van andere ingrediënten in recepten meestal niet verandert. Het heeft ook niet veel smaak of geur op alle-in feite, het wordt beschouwd als vrijwel geurloos-daarom is het een handige aanvulling op vele soorten verschillende voedingsmiddelen.,

en omdat guargom op dezelfde manier werkt als meer sterk verwerkte verdikkings-of stabilisatiemiddelen, zoals carrageen, is het daarom een goed natuurlijk alternatief bij het bereiden van andere Doe-het-zelf-schoonheidsrecepten/huishoudelijke recepten.

ten slotte is een uniek kenmerk van guargom dat het onoplosbaar is in oliën, vetten, koolwaterstoffen, ketonen en esters, wat betekent dat het zeer nuttig is voor het stabiliseren van vetachtige stoffen.

is guar veganistisch? Ja, omdat het afkomstig is van een bonenplant.,

waar het wordt gevonden

vanwege de structuur van guargom heeft het een verscheidenheid aan toepassingen en kan het worden gevonden in levensmiddelen, huishoudelijke of schoonheidsproducten. Hier is meer over hoe het werkt en waar het gevonden wordt:

 • voegt textuur, dikte en/of romigheid toe aan voedingsmiddelen zoals soepen of stoofschotels. Het kan nuttig zijn om thuis te gebruiken, maar vermijd verwerkte, ingeblikte soepen gevuld met conserveermiddelen en natrium.
 • bindt ingrediënten in yoghurt, ijs en andere zuivelproducten samen., Het doet dit door te voorkomen dat oliedruppels scheiden, dat is waarom het vaak wordt gevonden in producten die een bron van vet bevatten.
 • voorkomt dat vaste deeltjes in dressings, marinades of andere mengsels scheiden en bezinken.
 • houdt ingrediënten in plantaardige melk (Vlas, amandel, kokosnoot, soja of hennep) tegen stolling of afscheiding.
 • kan de absorptie van glucose (suiker) helpen vertragen wanneer het bij de maaltijd wordt ingenomen.
 • verdikt haarreinigende producten zoals shampoo of conditioner. Voorkomt ook dat de textuur van lotions verandert door oliën op hun plaats te houden.,
 • vormt een gelachtige consistentie in producten die op het haar of het lichaam worden gebruikt.
 • voegt dikte toe aan tandpasta ‘ s.
 • voegt bulk toe aan laxeermiddelen en kan helpen bij de behandeling van constipatie.
 • helpt ingrediënten in medicijnen of supplementen gebonden en vrij van afscheiding te houden.behalve dat guargom in levensmiddelen wordt gebruikt, zijn er wereldwijd andere belangrijke toepassingen voor guargom in de mijnbouw, de textiel -, explosieven-en papierindustrie., Guar-activering bleek te leiden tot gunstige veranderingen in chemische eigenschappen, waaronder verminderde waterstofbinding, verhoogde Oplosbaarheid in water-alcoholmengsel en verbeterde elektrolytencompatibiliteit

  voordelen

  1. Glutenvrij gebak

  guargom is een van de meest gebruikte bindgommen in de meeste glutenvrije recepten en gebak. Het kan worden gebruikt in plaats van tarwemeel of andere bindende producten die de kenmerkende bounce bieden die we zoeken in gebakken items.,

  Het werkt door water en lucht op zijn plaats te houden, waardoor glutenvrije deeg minder kruimelig of waarschijnlijk uit elkaar valt.aangezien het bijeenhouden van textuur een belangrijke belemmering vormt voor glutenvrij bakken, is guargom een gemakkelijke manier om knapperigheid, veerkracht of veerkracht toe te voegen aan dingen zoals glutenvrije korsten, muffins, pizzadeeg of brood zonder glutenrijke tarweproducten, verwerkte additieven of ander meel van granen te gebruiken.

  2., Houdt ingrediënten (inclusief vetten/oliën) uit het scheiden van

  Als u van plan bent ooit probiotisch-rijke zelfgemaakte kefir of yoghurt te maken, is guargom handig voor het verdikken en behouden van de homogeniteit van de textuur.

  hetzelfde geldt voor zelfgemaakte fruitsorbet, ijs, amandelmelk of kokosmelk. Het is erg handig voor het houden van dunnere ingrediënten (zoals water) uniform gecombineerd met dikkere ingrediënten (zoals kokosroom of olie).

  3., Er zijn aanwijzingen dat het hoge koolhydraatgehalte van guar ervoor zorgt dat de guar opzwelt in het spijsverteringskanaal en zorgt voor een vol gevoel. Om deze reden wordt het vaak gebruikt als vulmiddel of om bulk toe te voegen aan recepten, vezelsupplementen of laxeermiddelen.

  sommige studies hebben aangetoond dat guarproducten (of soortgelijke vezelproducten gemaakt van de guarboon) kunnen helpen de verzadiging te verhogen, mensen mogelijk ertoe kunnen brengen minder te eten, de spijsvertering van een maaltijd te vertragen en mogelijk de cholesterolabsorptie en de glycemische index van een maaltijd te verlagen., Gedeeltelijk gehydrolyseerde guargom (PHGG) is soms de naam die wordt gebruikt om guar te beschrijven wanneer het wordt genomen als een oplosbare voedingsvezel.een van de redenen dat guargom u kan helpen zich vol te voelen na een maaltijd, is omdat het de viscositeit in de darm verhoogt, wat een lagere absorptiesnelheid van koolhydraten veroorzaakt en de galproductie stimuleert.

  4., Kan de absorptie van Glucose (suiker) helpen vertragen en Cholesterol

  normaliseren sommige studies hebben aangetoond dat guargom voordelen kan hebben voor prediabetici, diabetici of mensen met een hoog cholesterolgehalte en hartaandoeningen.

  het consumeren van oplosbare vezels helpt het cholesterolgehalte te verlagen en guar is een handige manier om meer in uw dieet te krijgen. Volgens bepaalde studies lijkt Glucomannan, nauw verwant aan guargom, de totale cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en zelfs het lichaamsgewicht gunstig te beïnvloeden.,

  als een soort in water oplosbare voedingsvezel werkt het ook op dezelfde manier als andere vezels (zoals psyllium husk, cichorei of inulinevezel). Een effect van guargom is het verlagen van de snelheid van suikerabsorptie in de dunne darm na een maaltijd, terwijl het vertragen maaglediging.

  Er zijn aanwijzingen met betrekking tot de anti-diabetische effecten van guar, wat suggereert dat het ten minste lichte positieve effecten heeft die een deel van de patiënten helpen drastische pieken en dips en bloedsuiker te vermijden.

  5., Kan constipatie helpen behandelen of voorkomen

  Guar is een veel voorkomend bulkvormend ingrediënt in laxerende supplementen/drankformules omdat het helpt bij het vormen van ontlasting door het vasthouden van water in de darmen.

  Dit kan helpen bij het bevorderen van regelmatige stoelgang en een gedeeltelijke verlichting bieden van symptomen gerelateerd aan constipatie of diarree.

  hoewel er niet veel studies zijn gedaan om dit te bewijzen, kan het toevoegen van meer oplosbare vezel zoals guar aan uw dieet helpen bij de behandeling van symptomen van de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare darm syndroom (IBS).

  bijwerkingen

  is guargom slecht voor bepaalde mensen?,

  Guar bulkt zeer snel op en kan moeilijk te controleren zijn na consumptie en in combinatie met vloeistof. In hoge doses, is het geassocieerd met ernstige bijwerkingen, waaronder de dood, samen met longembolie, slokdarm scheur, dunne darm obstructie en luminale obstructie.

  bijwerkingen kunnen ook optreden als iemand een allergische reactie ervaart, hoewel dit niet gebruikelijk is. Sommige studies hebben ook een allergische gevoeligheid voor guargom gevonden bij mensen met sojaallergieën en die met zeer hoge blootstelling aan guarbonen toe te schrijven aan het werken in bepaalde industriële omgevingen.,

  vaak voorkomende bijwerkingen wanneer guar een allergische reactie veroorzaakt, zijn ademhalingsproblemen, blozen, jeuk, diarree en astma.

  risico ‘ s

  verwerkte emulgatoren die gewoonlijk aan verpakte levensmiddelen worden toegevoegd, zijn de laatste tijd echt onder het vuur komen te liggen. Ze kunnen bijdragen aan spijsverteringsproblemen, lekkende darmsyndroom, allergische reacties, inflammatoire darmziekte en zelfs ernstige aandoeningen zoals darmkanker., De meeste emulgatoren die het meest problematisch lijken, zijn in hoge mate verwerkt en daarom een beetje anders dan guar, zoals polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose (ook wel cellulosegom genoemd).

  Eén reden dat levensmiddelenadditieven zoals emulgatoren potentieel gevaarlijk kunnen zijn, is omdat ze gezonde niveaus van darmbacteriën kunnen veranderen, wat kan bijdragen tot chronische, lage ontstekingen die veranderingen in cellen in het spijsverteringskanaal bevorderen, volgens sommige onderzoeken.,

  Studies bepalen nog steeds of guar op andere manieren gevaarlijk kan zijn — zoals bijdragen aan de groei van schadelijke bacteriën in de darmen of darmen, waaronder E. coli, en afnemende niveaus van nuttige darmmicroben. Voor nu, uw beste weddenschap is om uw gebruik van een zelfs enigszins verwerkt additief voor levensmiddelen te beperken (en de meeste additieven zijn!) en kies het best mogelijke merk dat je kunt (meer hierover hieronder).

  kan guar veilig helpen met gewichtsverlies?,bepaalde dieetpillen die guargom bevatten zijn ook verboden in Australië vanwege mogelijke gevaren, en het merk Cal-Ban 3000 werd uit de markt gehaald in de VS na onderzoek door de FDA.

  guarpitmeel moet in grote hoeveelheden worden vermeden in elk type supplement, inclusief dieetpillen. Het kan bijwerkingen zoals constipatie, verstikking of obstructie van de slokdarm of darmen als gevolg van de hardnekkige gel-achtige consistentie van het materiaal veroorzaken wanneer gecombineerd met water.,

  een veiliger manier om guar te gebruiken voor potentieel gewichtsverlies is het kopen van producten gemaakt met glucomannan poeder (ook afgeleid van de guarboon). Lees de routebeschrijving zorgvuldig door, neem niet meer dan aangegeven en controleer de symptomen om ervoor te zorgen dat u geen risico loopt op bijwerkingen.

  niet alle studies hebben consistente resultaten gevonden, maar het lijkt erop dat glucomannan effectief zou kunnen zijn voor het bevorderen van gewichtsverlies wanneer het wordt gecombineerd met een algehele gewichtsverminderende levensstijl (dat wil zeggen, een gezond dieet, portiecontrole en regelmatige lichaamsbeweging)., Begin met een zeer kleine dosis, ongeveer een halve afgestreken theelepel (twee gram) per dag met ten minste acht ons water, genomen ongeveer 30 tot 45 minuten voor een maaltijd.

  gebruikt in recepten

  waar guargom te kopen:

  Als u ervoor kiest om guargom te kopen en te gebruiken, zult u merken dat er nu verschillende guarpoeders beschikbaar zijn op de markt, met de meeste grote supermarkten die ten minste één type dragen. De hogere kwaliteit, fijn gepoederde guar merken hebben de neiging om een beetje beter te werken bij het zwellen, het absorberen van water en het bij elkaar houden van de textuur van gebakken recepten.,

  zoek naar een fijn guargompoeder (idealiter biologisch) wanneer het wordt gebruikt in recepten over de soorten die meer grof gemalen zijn. Bob ‘ s Red Mill guargom is een goede keuze omdat het minimaal wordt verwerkt en vaak wordt gebruikt door koks en/of bakkers.

  hoe het te gebruiken:

  • sommigen raden aan guargom meer te gebruiken in koude voedingsmiddelen (zoals ijs of gebakvullingen) dan in gebakken recepten, omdat het mogelijk niet zo goed werkt als andere producten zoals xanthaangom. Dit is echter een kwestie van persoonlijke voorkeur.,
  • het wordt ook aangeraden om guar over te slaan bij het maken van zeer zure recepten (zoals die gemaakt zijn met veel citrus of citroensap) omdat dit ervoor kan zorgen dat het zijn textuur verliest.
  • net als elk ander levensmiddelenadditief is het het beste guargom in kleine hoeveelheden te consumeren. Besteed aandacht aan uw individuele reactie op het consumeren van guar — of een ander additief voor die kwestie. Als u tekenen van indigestie opmerkt, altijd terug en probeer het gebruik van iets anders.
  • zoek naar guar-producten die zo zuiver mogelijk zijn en zo weinig mogelijk ingrediënten bevatten., In plaats van guargom in veel recepten te gebruiken, overweeg dan om textuur en stabilisatie toe te voegen aan recepten met andere natuurlijke methoden, zoals het toevoegen van lijnzaad, chiazaad, gepureerd fruit of groenten, of pure kokosmelk voor zachtheid en vocht.hoewel guar zelf bepaalde voordelen kan hebben, is het het beste om het te vermijden in verwerkte levensmiddelen, zoals:
   • verwerkt vlees, zoals vleeswaren, diepvriesburgers, ontbijtworst, enz. Guar wordt gebruikt om gemalen vlees samen te binden en de textuur op zijn plaats te houden tijdens het invriezen, opslag of verzending.,
   • In gebottelde specerijen, zoals saladedressings gemaakt met geraffineerde plantaardige oliën, natriumrijke barbecuesauzen of ketchups, suikerhoudende relishes en gezoete Teriyaki marinades.
   • in ingeblikte soepen, stoofschotels, sauzen of groenten.
   • in droge melk, gedroogde soepen, gezoete instant havermout, puddings, Jello of andere custarddesserts, jus, jam of gelei, ingeblikte vis in saus, suikerhoudende siroop en diepvriesproducten die vaak zeer veel suiker en natrium bevatten.,

   Hier zijn verschillende manieren waarop u guargom kunt gebruiken in recepten thuis:

   • voeg een kleine hoeveelheid guar toe aan zelfgemaakte amandelmelk of andere melkalternatieven.
   • bij het maken van saus, marinade of dressing, vooral als je probeert om calorieën en vet laag te houden, overweeg dan om guar toe te voegen om een romige textuur toe te voegen.
   • Guar kan helpen een gladde textuur te vormen in zelfgemaakte lotion, tandpasta of conditioner. Voor een romiger gevoel, voeg guargom poeder aan zelfgemaakte shampoo gemaakt met baking soda. Gebruik ongeveer 1/8 theelepel pure guargom voor het hele recept.,probeer guar in glutenvrije recepten zoals glutenvrije pannenkoeken, muffins, pizzakorst of bananenbrood.

   hoeveel guargom is gelijk aan een kopje bloem? Als je gewone bloem wilt vervangen door guar, gebruik dan een zestiende van wat in het recept wordt gevraagd. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van 1/4 kopje bloem 3/4 theelepel guargom.,Bob ‘ s Red Mill beveelt de volgende hoeveelheid guargom aan voor gebakken producten:

   • koekjes: ¼ tot ½ theelepel per kopje bloem
   • Cakes en pannenkoeken: ¾ theelepel per kopje bloem
   • Muffins en snelbroden: 3/4 theelepel per kopje bloem
   • brood: 1.,5 tot 2 theelepels per kopje bloem
   • Pizza deeg: 1 eetlepel per kopje bloem
   • Voor warm voedsel (jus, stoofschotels , verwarmd pudding): 1-3 theelepels per liter vloeistof
   • Voor koude gerechten (dressing voor salades, ijs, pudding): over 1-2 theelepels per liter vloeistof

   Laatste Gedachten

   • guargom is een stabiliserende, dikker voedsel product gemaakt door dehusking, frezen en sorteren van de soort van peulvruchten genaamd de guar boon (Cyamopsis tetragonolobus).,
   • omdat guargom een hoge hoeveelheid water absorbeert, kunnen de effecten van guargom bestaan uit het helpen om u een vol gevoel te geven na het eten, het normaliseren van de bloedsuikerspiegel, het helpen van de spijsvertering en het verbeteren van het cholesterolgehalte.
   • manieren om guar te gebruiken zijn het toevoegen aan glutenvrij gebakken goed, smoothies of shakes, sauzen en dips, dressings of marinades, en ook zelfgemaakte schoonheidsproducten zoals tandpasta, conditioner of shampoo.
   • hoewel guargomvoeding enkele voordelen heeft, is bekend dat het bij hoge doses problemen kan veroorzaken, dus gebruik guar altijd met mate.,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *