snoeien van appelbomen

0 Comments

waarom snoeien van fruitbomen?

Er zijn veel manieren om fruitbomen te vormen, afhankelijk van de prioriteiten van de teler en de beschikbare ruimte, maar snoeien gaat niet alleen over mooie vormen. Snoeien kan bomen helpen om infecties te bestrijden door een goede ventilatie mogelijk te maken en MOET uw bomen aanmoedigen om meer fruit te produceren.,

in een gemeenschappelijke boomgaard zijn er vele factoren die van invloed zijn op hoe we de bomen beheren, zoals het benadrukken van de schoonheid van vers, lokaal fruit; het brengen van leven en vitaliteit in parken en straten; en het creëren van habitat voor stedelijke wilde dieren.

de open gecentreerde Bosboom voldoet aan onze eisen, omdat hij relatief eenvoudig te snoeien is, laag genoeg is om toegankelijk te zijn voor fruitoogst en bomen stimuleert om habitatkenmerken te ontwikkelen, zoals holtes wanneer ze ouder zijn.,

Als u een kleinere ruimte hebt, zijn getrainde vormen zoals cordons, espaliers of waaiervormige bomen perfect en kunt u zelfs uw bomen in containers planten als u geen open grond hebt.

snoeien basis voor appelbomen

in natuurlijke groei zal een boom een centrale leider hebben –de tak die het hoogste groeit door het midden van de boom en een structuur van zijtakken of zijtakken die de rest van de boom vormen., In een open gecentreerde boom wordt de centrale leider verwijderd en vier tot vijf steigertakken, de belangrijkste ledematen die de vruchtdragende zijscheuten ondersteunen, worden ontwikkeld door vormend snoeien.

het punt waar een tak vorkt of waar een hoofd ledemaat zich aansluit bij de stam wordt het kruis genoemd. Sterke kruis hebben een minimum hoek van 45 ° graden. Smallere joins dan dit kan een zwakke vereniging die kan leiden tot splitsing vormen.,

bomen hebben twee soorten knoppen, de platte, schubvormige knoppen aan de linkerkant die zich kunnen ontwikkelen tot een blad of een nieuwe tak en de afgeronde, harige knoppen die groeien op uitlopers, of ‘sporen’, die zich ontwikkelen tot bloesem, gevolgd door fruit.

Het is belangrijk om een goede, schone snoei te maken ongeveer 1 / 2cm boven een knop die in de richting van de gewenste groei is gericht. De snede moet schuin weg van de knop om te voorkomen dat water afvoer verzamelen rond de knop, wat leidt tot rot.,

Formatief snoeien

eerste jaar: de ideale start van het formatief snoeien is met een maiden boom, of een enkele stam van één jaar waar geen zijvertakking is begonnen. Onmiddellijk na het planten snijd het meisje met een derde Terug om vertakking te bevorderen.

tweede jaar: Selecteer 4-5 goed gescheiden laters met brede kruishoeken als de steigertakken. Snoei resterende nieuwe groei terug en snijd primaire scheuten met een derde terug tot net boven een naar buiten gerichte knop. Dit zal een nieuwe laterale scheut produceren die uit het midden van de boom zal groeien., In dit stadium is het prima om een laterale scheuten minder dan 6 inch lang te laten, dat extra bladeren zal groeien om de jonge boom te helpen vast te stellen.

derde jaar: afgezien van de groei van het voorgaande jaar, worden de nieuwe zijscheuten opnieuw met een derde teruggebracht tot een naar buiten gerichte knop. Op dit punt zal de nieuwe boom vruchtenknoppen ontwikkelen.

vierde en volgende jaren: in dit stadium moet het vormende snoeiwerk voltooid zijn., Snoeien moet zich richten op het houden van het centrum van de boom vrij van groei, het verwijderen van takken die concurreren of tegen elkaar wrijven en het wegwerken van eventuele zieke of zwakke groei. De sleutel op dit punt is om het snoeien te beperken tot niet meer dan 20% van de massa van de boom als meer zal bevorderen stengelgroei boven fruit.

Snoeiprincipes

zorgen ervoor dat u scherpe, schone gereedschappen hebt. Een snoeischaar en een kleine snoeizaag zou alles moeten zijn wat u nodig hebt voor de meeste taken – tenzij u een oudere boom restaureert waar u verlengstokken en grotere zagen nodig heeft., Neem contact met ons op om meer te weten te komen over restauratie workshops die wij runnen!

neem de tijd en stap terug om uw werk regelmatig te beoordelen – het is het beste om niet meer dan 20% van het hout uit de boom in een jaar. Laat de stapel van uw stekken op de grond naast de boom terwijl u werkt, zodat u uw vooruitgang kunt meten.

laat nooit een stub achter aan het eind van een snee die gewoon wegrot en een doelwit voor ziekte is. Snij altijd een tak terug naar de basis of naar een zijscheut of vruchtvormende knop.

wees niet bang om te proberen!, Als u zich houdt aan de basisregel om dood, beschadigd of ziek hout te snoeien en de bovenstaande principes te volgen, kunt u niet ver fout gaan. Onthoud dat elke boom anders is – voel je vrij om het zijn karakter te laten uitdrukken.

Wanneer moet worden gesnoeid

in het algemeen snoeien pitvruchten (appelen en peren) in de winter en steenvruchten (pruimen, kersen) in de zomer., Echter, er zijn momenten dat je appels snoeit in de zomer, Lees meer over zomer snoeien in onze blog hier

lid worden

denkt u dat boomgaarden in de gemeenschap transformatief kunnen zijn? Dat ze van plaats veranderen ten goede en mensen bij elkaar brengen?

Word nu lid van het Boomgaardproject


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *