colitis ulcerosa

0 Comments

biologische geneesmiddelen zijn nodig.

botten

mensen met Colitis hebben een groter risico op het ontwikkelen van dunnere en zwakkere botten. Dit kan te wijten zijn aan het ontstekingsproces zelf, slechte absorptie van het calcium dat nodig is voor botvorming, lage calciumspiegels van het vermijden van zuivel voedsel of het gebruik van steroïde medicatie. Roken verhoogt ook dit risico. Gewichtdragende lichamelijke activiteit, calcium-en vitamine D-supplementen – evenals medicamenteuze behandeling voor sommige mensen-kan nuttig zijn. Zie onze informatie over botten en IBD.,

mond

ongeveer één op de 25 mensen met Colitis krijgt zweren of zweren in de mond, meestal wanneer hun aandoening actief is. Deze zweren kunnen klein zijn en verdwijnen binnen een paar weken, maar kan af en toe duren voor vele weken en kan steroïde behandeling vereisen.

haar

bij maximaal één op de drie personen met Crohn of Colitis verliest men meer haar dan normaal. Een stressvolle gebeurtenis of ziekte kan tijdelijk stoppen met haar groeien. Dit type van haarverlies wordt genoemd telogen effluvium., Telogen effluvium kan worden veroorzaakt door veel dingen, met inbegrip van ernstige fakkels, slechte voeding, ijzer en zink tekorten, sommige medicijnen en chirurgie.

haaruitval gebeurt vaak maanden na de trigger, dus het kan niet duidelijk zijn wat de oorzaak is. U moet niet stoppen met het nemen van een geneesmiddel, tenzij uw arts u heeft verteld om – uw haaruitval kan zijn veroorzaakt door een vorige flare in plaats van door uw geneesmiddel. Zeer zelden, haaruitval kan worden veroorzaakt door alopecia areata, een auto-immuunziekte.,

het verliezen van uw haar kan zeer verontrustend zijn, maar voor de meeste mensen zal het volledig terug groeien als u beter wordt. Als u meer haar verliest dan normaal, praat dan met uw IBD-team om te controleren wat de oorzaak kan zijn.

lever

sommige mensen met Colitis ontwikkelen een leverontsteking.

een aandoening die primaire scleroserende Cholangitis (PSC) wordt genoemd, komt voor bij maximaal één op de 25 mensen met Colitis. PSC veroorzaakt ontsteking van de galwegen en kan uiteindelijk invloed hebben op de levercellen. Symptomen zijn vermoeidheid, pijn, jeuk, geelzucht en gewichtsverlies., Behandeling is meestal met een medicijn genaamd ursodeoxycholzuur.

sommige geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van colitis ulcerosa, bijvoorbeeld azathioprine en methotrexaat, kunnen de lever beïnvloeden. Veranderingen in de behandeling kunnen helpen om dit type complicatie te verminderen.

hart en bloedsomloop

mensen met Colitis hebben ongeveer tweemaal zoveel kans om bloedstolsels in hun aderen te ontwikkelen, waaronder DVT (diepe veneuze trombose) in hun benen. Je loopt meer risico tijdens een opflakkering of als je in bed ligt, bijvoorbeeld in het ziekenhuis., Verminder uw risico door niet te roken, zo mobiel mogelijk te houden, veel vocht te drinken en steunkousen te dragen. Deze voorzorgsmaatregelen zijn vooral handig bij het reizen door de lucht, wat het risico op bloedstolsels voor iedereen verhoogt. Voor meer informatie, zie onze informatie over reizen en IBD.

mensen met actieve Crohn of Colitis kunnen ook een licht verhoogd risico hebben op hart-en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes., Als u pijn op de borst, kortademigheid, of een gevoel van gevoelloosheid, zwakte of gevoeligheid in uw armen of benen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.anemie

anemie is een van de meest voorkomende complicaties van Colitis. Als u bloedarmoede heeft, betekent dit dat u minder rode bloedcellen heeft dan normaal en/of dat uw bloed lagere hemoglobinewaarden heeft – een eiwit dat in rode bloedcellen voorkomt dat helpt zuurstof door het lichaam te vervoeren. Er zijn verschillende soorten anemie.

mensen met Colitis ontwikkelen hoogstwaarschijnlijk anemie door ijzertekort., Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in het dieet, slechte opname van ijzer uit voedsel, of aanhoudend bloedverlies. Sommige geneesmiddelen die voor colitis ulcerosa worden gebruikt, bijvoorbeeld sulfasalazine, azathioprine en mercaptopurine, kunnen ook anemie veroorzaken.

als de anemie licht is, kunnen er weinig of geen symptomen zijn. Bij ernstigere anemie zijn de belangrijkste symptomen aanhoudende vermoeidheid en vermoeidheid. U kunt ook kortademigheid, hoofdpijn en algemene zwakte ontwikkelen. De behandeling zal afhangen van de oorzaak van de anemie.

voor anemie door ijzertekort kunt u orale ijzersupplementen worden voorgeschreven., Sommige mensen met Colitis vinden dat ze ijzer niet kunnen verdragen via de mond, dus krijgen IV (intraveneus) ijzer, dat wordt geleverd door injectie of een infusie via een infuus.

kunnen mijn symptomen IBS zijn?

Prikkelbare Darm Syndroom (IBS) is een andere aandoening dan IBD, hoewel sommige van de symptomen vergelijkbaar zijn. Net als Crohn ’s en Colitis, kunnen IB’ s buikpijn, opgeblazen gevoel en aanvallen van diarree of constipatie veroorzaken. Het veroorzaakt echter niet het type ontsteking dat kenmerkend is voor Colitis, en er is geen bloedverlies met IBS.,

sommige mensen met Colitis kunnen IBS-achtige symptomen ontwikkelen, bijvoorbeeld diarree, zelfs als hun Colitis inactief is. Deze symptomen kunnen een iets andere behandeling nodig hebben dan de gebruikelijke IBD-symptomen. IBS komt vaker voor bij mensen met IBD dan bij de algemene bevolking.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *