diafragma: neem de scherptediepte over voor professionele resultaten

0 Comments

bent u in de war over wat diafragma is? Weet je niet zeker hoe of wanneer je het moet gebruiken? In deze tutorial leer je alles wat je moet weten over het diafragma van je camera. Dan zul je in staat zijn om creatieve controle van de scherptediepte te nemen. In een mum van tijd maak je portretfoto ’s met aantrekkelijke wazige achtergronden en landschapsfoto’ s waar alles in beeld is.,

Wat is diafragma?

diafragma verwijst naar de grootte van de opening in de lens van uw camera. Wanneer u een foto neemt, gaat er licht door deze opening en bereikt de sensor van de camera, waardoor een beeld ontstaat.

het diafragma van de lens wordt aangepast om het kleiner of groter te maken. Dit gebeurt handmatig door u, of automatisch door de camera, afhankelijk van de camera opnamemodus die u selecteert.,

gebruik diafragma om de scherptediepte te regelen

de belangrijkste reden dat u het diafragma van uw cameralens wilt aanpassen is om de scherptediepte te regelen. Scherptediepte verwijst naar de hoeveelheid van het beeld dat scherpgesteld is – van voor naar achter.

een ondiepe scherptediepte betekent dat slechts een deel van de afbeelding scherpgesteld zal zijn. De rest van het beeld wordt wazig.,

Dit is perfect voor portretfotografie waarbij u de aandacht op uw onderwerp moet vestigen. De ondiepe scherptediepte betekent dat je hoofdonderwerp scherp scherp is tegen een aantrekkelijke, wazige achtergrond.

om een ondiepe scherptediepte in uw foto ‘ s te krijgen, zult u noodzaak om een groot diafragma te gebruiken – zoals f/4.,

wees wazig. Dit is handig om te onthouden of uw grootste diafragma niet groot genoeg is om de achtergrond veel te vervagen. Verplaats je onderwerp verder van de achtergrond en schiet opnieuw. De waas moet meer opvallen.,

zal in beeld zijn of objecten dichtbij of ver weg zijn.

Dit is perfect voor landschapsfotografie waar u alles scherp wilt scherpstellen.,

om een grote scherptediepte te krijgen moet u een kleine diafragma, zoals F/16.

scherptediepte strekt zich twee keer zo ver achter het scherpstelpunt uit als dat doet het in de voorkant., Daarom, als vuistregel, om alles van de voorgrond naar de achtergrond in scherpe focus is het een goed idee om te concentreren op iets 1 / 3de van de weg in uw scène. Hoewel er iets meer aan de hand is dan dat, is het een goed uitgangspunt. Deze vuistregel heeft betrekking op iets bekend als hyperfocale afstand, die buiten het toepassingsgebied van dit artikel valt, maar we zullen het binnenkort apart behandelen.

als uw camera een scherptediepte-voorbeeldknop heeft, kunt u deze gebruiken om in de zoeker visueel te controleren of er voldoende scherpstelling is voordat u de foto maakt., Op mijn twee Canon DSLR-camera ‘ s bevindt de scherptediepte preview-knop zich op de camerabehuizing, naast waar de lenzen zijn bevestigd, aan de andere kant van de camerabehuizing aan de sluiterknop. Uw camera kan anders zijn, dus controleer uw gebruikershandleiding.

als je je focust op iets te dichtbij, zul je nog steeds een wazige achtergrond hebben, ongeacht de diafragmagrootte die je kiest. Nogmaals, dit komt omdat de scherptediepte zich twee keer zo ver achter het scherpstelpunt uitstrekt als ervoor. Dus als je je op iets 3 meter afstand focust, op zijn best, zal alles buiten 10 meter afstand onscherp zijn.,

u leert later in dit artikel hoe u de diafragmawaarde op uw camera kunt aanpassen. Eerst moet u begrijpen hoe diafragmawaarden worden gemeten en ook hoe het diafragma de belichting van uw foto ‘ s beïnvloedt.

diafragmawaarden (F/getallen)

diafragma wordt gemeten in f-stops, en wordt aangeduid door zijn f/nummer, bijvoorbeeld f/2.8, f/5.6, f / 22, enz.

De diafragmaschaal is logaritmisch., Dit betekent dat elke diafragmagrootte op de diafragmaschaal twee keer zo groot is als de diafragma rechts ervan, en de helft van de grootte van de diafragma links ervan. Het is verwarrend, maar het is nodig om de veranderingen in de belichtingshelderheid te kunnen waarnemen voor het menselijk oog.

een ding dat mensen vaak verwarrend vinden is dat hoe groter het f/getal hoe kleiner het diafragma is. Bij f / 2.8 is het diafragma erg groot en laat veel licht binnen. Bij f / 22 is het diafragma erg klein en laat veel minder licht binnen.,

een manier om de verwarrende diafragma grootte schaal te vereenvoudigen is om te onthouden dat ¼de van een cake groter is dan 1/8ste van een cake!

hoe diafragma de blootstelling beïnvloedt

net als de pupil van uw oog laat een klein diafragma heel weinig licht door. Een groot diafragma laat veel licht door. Daarom is de grootte van het diafragma van invloed op de belichting van het beeld, dat wil zeggen hoe licht of donker het is.

wanneer u een foto maakt, reist het licht van de scène door de lens, gaat de camera binnen en raakt de sensor, waardoor een digitaal beeld ontstaat., Belichting verwijst naar hoe helder of donker de resulterende foto is.

het bereiken van een goede belichting is essentieel voor het maken van hoogwaardige, visueel aantrekkelijke foto ‘ s.

bij het maken van een foto moet het doel altijd zijn om de best mogelijke belichting te bereiken, zodat uw foto niet te licht of te donker lijkt.

als een foto onderbelicht is (te donker), zal detail verloren gaan in de schaduwen (donkere gebieden van de afbeelding).,

wanneer een foto overbelicht is (te helder), zullen details verloren gaan in de highlights (helderdere delen van de afbeelding).

diafragma is niet de enige factor die de blootstelling beïnvloedt. Het werkt samen met sluitertijd en ISO om de belichtingsdriehoek te vormen.

de belichtingsdriehoek

de sleutel tot het maken van perfect belichte afbeeldingen is om de ISO -, diafragma-en sluitertijdwaarden in evenwicht te brengen om ervoor te zorgen dat de afbeelding niet te donker of te helder lijkt.

het onderstaande diagram van de blootstellingsdriehoek illustreert de relatie tussen deze drie elementen., Het helpt u te begrijpen waarom uw camera automatisch bepaalde belichtingswaarden kiest en wat u kunt doen om de belichting te beheersen wanneer dat nodig is.

de belichtingsdriehoek wordt veranderd, de belichtingsdriehoek wordt donkerder of lichter. Om de blootstelling onaangetast te laten door de verandering, moet ten minste één van de andere zijden veranderen – in de tegenovergestelde richting.,

In automatische en semi-automatische modi zorgt de camera voor de belichtingsdriehoek voor u. In de handmatige modus moet u alle drie de elementen van de belichtingsdriehoek controleren. Het belangrijkste is om het effect van het maken van wijzigingen in uw camera-instellingen te begrijpen.

zodat je in je hoofd zult denken: “Oh, ik kies een groter, breder diafragma, dus mijn camera zal een snellere sluitertijd moeten kiezen of een lagere ISO-waarde, om de belichting hetzelfde te houden.,”

in staat zijn om zo te denken zal je helpen betere beslissingen te nemen bij het nemen van foto ‘s, met minder slechte foto’ s, en betere resultaten.

Selecteer “Diafragmaprioriteit” – modus om diafragma

te regelen uw camera heeft veel opnamemodi – sommige zijn automatisch-waarbij de camera alles controleert, inclusief diafragma.

maak deel uit van de belichtingsdriehoek., Uw camera past automatisch andere instellingen aan om een goede belichting te bereiken.

om directe controle over diafragma te krijgen, moet u de diafragma prioriteitsmodus op uw camera selecteren. Het zal worden gelabeld AV Of A op de modus selector dial van uw camera.

In de Diafragmap-prioriteitsmodus moet u een geschikt diafragma kiezen waarde (F/nummer) voor uw specifieke fotografische situatie., Bij de meeste camera ‘ s gebeurt dit via een menuwieltje of een draaiknop op de camerabehuizing. Raadpleeg de handleiding van uw camera als het niet duidelijk is. Op mijn camera – de Canon 5D Mk ii-bevindt de wijzerplaat zich net achter de sluiterknop. Het is onder mijn wijsvinger in de foto hieronder.

Als u een ondiepe scherptediepte wilt met slechts een klein deel van uw afbeelding in scherpe scherpstelling en een wazige achtergrond, selecteer een groot diafragma (klein F/getal), bijvoorbeeld f/2.8., Onthoud dat een lage f / getal een groot diafragma betekent.

opmerking: de lens van uw camera zal uw camera vertellen wat de maximale, grootste diafragmagrootte is voor de huidige brandpuntsafstand. Brandpuntsafstand is de hoeveelheid zoom (een bereik in mm van de breedste of Kortste zoom van de zoomlens tot de langste). De meeste cameralenzen bieden hun grootste diafragmaformaten aan het uiteinde van de groothoek van het zoombereik. Prime lenzen hebben geen zoommogelijkheid – dus hun brandpuntsafstand is vast, en ook hun maximale diafragmagrootte., De maximale diafragmagrootte wordt meestal gevonden op de loop van de lens of op de ring die het glas aan de voorkant van de lens omringt. De lens die aan de onderstaande camera is bevestigd, heeft bijvoorbeeld een maximaal diafragma van f / 3.5 aan het brede uiteinde (18mm) en een maximaal diafragma van f/5.6 aan het lange uiteinde (55mm).

Als u een grote scherptediepte wilt waar alle of de meeste scà ne is in focus, selecteer een groter F/nummer, bijvoorbeeld F/16.,

bij opnamen in de Diafragmaprioriteitsmodus, kiest u de diafragmawaarde om de gewenste scherptediepte te verkrijgen. Uw camera stelt vervolgens automatisch de sluitertijd en/of ISO in om een goede belichting te garanderen.

Als u bijvoorbeeld het f/getal verlaagt om een groter diafragma te gebruiken en meer licht binnen te laten, zal de camera automatisch de sluitertijd aanpassen om sneller te zijn. Dit zorgt voor minder licht waardoor de belichting in balans blijft.

als de sluitertijd te traag is, kunt u vage resultaten krijgen, omdat het onderwerp of de camera bewoog terwijl de sluitertijd open was.,

het vergroten van de diafragma geeft u een snellere sluitertijd met behoud van dezelfde belichting.

als de sluitertijd sneller is dan u nodig heeft, dan kunt u de diafragmagrootte verkleinen, om u een grotere scherptediepte te geven.

Opmerking – Als uw primaire zorg is het voorkomen van wazige opnamen als gevolg van snel bewegende onderwerpen, dan moet u Sluiterprioriteit modus selecteren. Lees onze sluitertijd tutorial voor meer informatie hierover.

conclusie

In dit artikel heb je geleerd wat diafragma is en hoe en wanneer je het moet gebruiken om scherptediepte te regelen., Je hebt geleerd hoe diafragma de belichting beïnvloedt en waar het in de belichtingsdriehoek past.,p>

  • het Diafragma is de opening in de lens waardoor het licht door naar de sensor van een camera
  • Een grote diafragma laten nog meer licht dan een klein diafragma
  • het Diafragma is een van de drie samenstellende delen van de Blootstelling Driehoek
  • In de Diafragma Voorkeuze modus neem je het direct aansturen van het diafragma
  • Een grote diafragma resultaten in een ondiepe diepte van gebied, voor aantrekkelijk onscherpe achtergronden
  • Een klein diafragma, resulteert in een minder ondiepe diepte van gebied, voor meer van voor naar achter en scherpte

nu moet u voelen zich meer comfortabel met de camera diafragma-instelling., Nog beter, je weet nu wanneer en hoe je het moet gebruiken om scherptediepte te regelen. Ofwel om de achtergrond uit de focus te gooien voor betere portretten, ofwel om, voor Landschappen, alles scherp te houden. Zoals met alles in de fotografie, maakt de praktijk perfect. Probeer uw favoriete onderwerpen te fotograferen in de Diafragmaprioriteitsmodus met verschillende diafragma-instellingen. Let op hoe elk van de verschillende instellingen van invloed zijn op hoeveel van de scène in beeld is. Verbetert het of neemt het weg van de foto? Succes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *