hoe het verschil te vertellen tussen bepaalde en onbepaalde tomaten

0 Comments
deel onze inhoud!

tomaten zijn een van de populairste tuinplanten. Een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen is het verschil tussen bepaalde en onbepaalde tomaten., Ik geef toe, toen ik begon met tuinieren wist ik niet eens dat deze termen bestonden, dus ik heb veel onderzoek gedaan!

Wat is het verschil tussen een bepaalde en onbepaalde tomatenplant?

 • bepaalde tomatenplanten zijn klein en bossig, meestal niet meer dan 4 tot 5 voet hoog, en zetten hun tomaten allemaal op hetzelfde moment.
 • Indeterminate tomatenplanten hebben een meer wijnstokachtige structuur, kunnen meer dan 3 meter hoog worden en leveren continu nieuwe tomaten tot de laatste vorst.,

dat is de belangrijkste visuele manier om snel te onderscheiden of een tomatenplant al dan niet bepaald is. We kunnen meer in detail gaan over hoe je het verschil kunt zien en ook uitzoeken welke soort je moet planten op basis van je specifieke behoeften.

stappen om te bepalen of een tomatenplant een bepaald of onbepaald ras is

 1. controleer de hoogte van de plant. Nadat de plant al een tijdje groeit en er tomaten op zitten, controleer de hoogte. Als het vrij kort is (niet meer dan vier tot vijf voet hoog), dan is het waarschijnlijk een bepaalde tomaat., Aangenomen dat de plant wordt gestoken om hem rechtop te houden als hij zeer hoog wordt (tot een hoogte van acht voet of meer), dan is het zeer waarschijnlijk een onbepaald ras.
 2. controleer de bladeren van onze plant. Bepaalde tomaten hebben vaak bladeren die dichter bij elkaar op de stengel, waardoor ze er bossiger uitzien. Onbepaalde rassen hebben bladeren die meer uit elkaar liggen en er meer uitzien als wijnstokken.
 3. controleer de bloemen-en fruitproductie. Als de tomatenplant in één keer bloeit en al zijn tomaten tegelijkertijd produceert, is het een bepaalde tomaat., Het zal groeien al zijn fruit en rijpen alle tomaten binnen dezelfde twee tot drie weken tijdspanne en dan zal de plant worden gedaan groeien en produceren. Aan de andere kant, onbepaalde tomaten zal blijven groeien en produceren meer bloemen en fruit tot uw eerste vorst, zodat u een mix van nieuwe bloemen en rijp fruit op hetzelfde moment.
 4. controleer de plant tag of zaad pakket. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het kan iets zijn dat werd gemist. Als de plant werd gekocht bij een kwekerij of tuincentrum, kan het zeggen op de tag als het is bepaald of onbepaald., Als de plant werd gestart uit zaad, kan het zeggen op het zaadpakket.

dus nu weet u hoe u het type tomatenplant kunt identificeren, maar welk type moet u planten? Laten we daar nu achter komen!

Wat zijn de voor-en nadelen van bepaalde en onbepaalde tomaten?

afhankelijk van uw behoeften en hoe u uw tomaten zult gebruiken, kunnen sommige van de hieronder vermelde functies zowel als een voordeel of een nadeel worden beschouwd, zodat sommige twee keer worden vermeld.,

bepaal tomaten

 • voordelen
  • minder onderhoud omdat de plant kleiner is en beter beheersbaar.
  • meer tomaten die eerder in het groeiseizoen zijn geproduceerd.
  • vermijd veelvoorkomende ziekten die tomatenplanten later in het seizoen teisteren omdat de plant klaar is met produceren.
  • haal alle tomaten van de plant op ongeveer hetzelfde moment. Dit kan nuttig zijn voor conservendoeleinden.
  • zodra de plant klaar is met de ene partij tomaten, kunt u de plant verwijderen en die ruimte gebruiken voor iets anders.,
 • nadelen
  • minder tomaten per plant.
  • alle tomaten worden op ongeveer hetzelfde moment uit de plant geplukt. Als je veel van dezelfde soort tomaat kweekt, heb je misschien meer dan je allemaal tegelijk aankunt.
  • minder tomatenplanten per vierkante voet omdat er meer ruimte tussen elke plant nodig is.
  • de plant sterft af als hij klaar is met produceren en u blijft achter met lege ruimte in uw tuin, tenzij u iets anders plant.,

onbepaalde tomaten

 • voordelen
  • meer tomaten per plant.
  • grotere tomaten als de methode met één stam wordt gebruikt.
  • kan meer planten in een kleinere hoeveelheid ruimte laten groeien als de single stengel methode wordt gebruikt.
  • produceert geleidelijk meer tomaten gedurende het hele seizoen tot de eerste vorst.
 • nadelen
  • meer onderhoud is vereist omdat de plant nooit stopt met groeien. Meer aandacht voor staken en snoeien zal nodig zijn.,
  • Als u niet snoeit, kunt u veel tomaten krijgen, maar ze zullen waarschijnlijk kleiner zijn.

Als u deze informatie kent, kunt u bepalen welk type tomatenplant u wilt telen. Ik heb een paar keer gezegd over een enkele Steel methode en snoeien, dus laten we dekken dat volgende!

moet u uw tomatenplant snoeien?

Iedereen lijkt een andere mening te hebben over dit populaire onderwerp, dus Ik zal u vertellen wat ik heb geleerd van mijn ervaringen en onderzoek.

voor elk type tomatenplant wordt minimaal snoeien aanbevolen., De onderste takken van tomatenplanten moeten altijd worden gesnoeid om een goede luchtstroom tussen de planten en de bodem te krijgen. Veel voorkomende ziekte problemen, zoals meeldauw en blight, dat pest tomaten soms kan worden voorkomen door ervoor te zorgen dat de bladeren niet raken van de grond en het water niet spatten op de plant tijdens zware regenval. Ik adviseer ook om bladtakken tussen tomatenplanten af te snijden om een goede luchtstroom te garanderen.

laten we het nu hebben over sukkels (nee, niet de snoep!)., Een sucker is een nieuwe groei die begint tussen de belangrijkste groeiende stengel van de plant en een bladsteel. Suckers kan worden beschouwd als een nieuwe tomatenplant omdat het een andere hoofdstam die bloemen, fruit en meer suckers kan produceren.

voor bepaalde tomaten wordt gewoonlijk aanbevolen de uitlopers niet te verwijderen en uw plant zoveel mogelijk te laten groeien. Je krijgt maar één kans voor je plant om fruit te zetten, dus je wilt zoveel mogelijk groeiende stengels en bloemen.

voor onbepaalde tomaten kan het echt op beide manieren., Als je geen van de uitlopers snoeit, zal er veel meer groei optreden en zullen er veel meer tomaten worden geproduceerd. Deze tomaten kunnen echter kleiner zijn omdat het veel meer energie van de plant vergt om zoveel tomaten te produceren.

Als u besluit om de uitlopers te snoeien, zult u waarschijnlijk eindigen met grotere tomaten, minder gebladerte om mee te werken, en zult u in staat zijn om meer tomatenplanten dichter bij elkaar te planten. Deze methode van snoeien wordt de “single Steel” methode genoemd. De belangrijkste groeiende stengel kan worden gevolgd vanaf de grond en follow-up van de plant., Als er een zuiger tussen de hoofdsteel en een bladtak verschijnt, verwijder je die zuiger. De hoofdstam zal moeten worden gestoken en zal zeer hoog groeien en zeer mooie, grote tomaten produceren.

hij snijdt elke tak in mij af die geen vrucht draagt, terwijl elke tak die wel vrucht draagt hij snoeit zodat hij nog vruchtbaarder zal zijn.

John 15: 2

welke soorten tomaten worden bepaald en niet bepaald?,

dus nu ben je waarschijnlijk klaar om wat tomatenzaad of planten te kopen, maar je weet misschien niet welke variëteiten je wilt omdat ze niet altijd duidelijk gemarkeerd zijn als determinate of indeterminate. Veel, veel verschillende rassen zijn er, maar dit is slechts een kleine lijst van enkele van de meest voorkomende tomaten.

soorten bepaalde tomaten

 • Roma – kleine vlezige tomaat die gewoonlijk wordt gebruikt voor sauzen, het inblikken en het maken van tomatenpuree.
 • Ace 55-perfect ronde tomaten die klein tot middelgroot zijn.,
 • Rutgers-een andere zeer ronde tomaat die veelzijdig genoeg is om te gebruiken voor elke situatie!
 • druiven-Halfbepaalde variëteit die qua kenmerken tussen een cherrytomaat en Roma-tomaat ligt.
 • San Marzano-Semi-determinaat vergelijkbaar met een Roma-tomaat met een geweldige smaak.

soorten Ongedetermineerde tomaten

 • tomaten ter grootte van Kersenbeten met een zoete smaak die het vaakst in hun geheel worden gegeten. De meeste variëteiten zijn onbepaald.
 • Jetstar – lage zuurgraad, scheurbestendige tomaat.,
 • Better Boy-een veel voorkomende variëteit die middelgrote vruchten produceert die vaak in een supermarkt worden gezien. Een goed gesneden tomaat.
 • Early Girl-een middelgrote tomaat die bekend staat om zijn snelle en vroege oogsten.
 • Beefsteak-bekend om hun zeer grote fruit en geweldige smaak.
 • Sungold-vergelijkbaar met kerstomaten. Klein van formaat, oranje van kleur, en een zeer zoete smaak.
 • Champion-grote middelgrote tomaat die een vroege oogst produceert en blijft produceren tot je eerste vorst.,

Bekijk onze pagina met favoriete producten om alles te vinden wat u nodig heeft om uw tuin tot een succes te maken!

gerelateerde vragen

zijn erfloomomaten bepaald of onbepaald? Sommige erfstuk tomaten zijn bepaald en sommige zijn onbepaald. Erfstuk betekent dat de plant open bestoven is en al meer dan 50 jaar een variëteit in omloop is.

hoe lang zal bepaald tomaten produceren? Bepaalde tomaten produceren tomaten volgens het etiket “dagen tot rijpheid” op de zaadverpakking., De plant zal op dit moment slechts één oogst tomaten produceren.

deel onze inhoud!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *