Hoe maak je een Spa – bedrading voor 120V en 240V hot tubs

0 Comments

Deze gids laat zien hoe de meeste 240 volt hot tubs en draagbare home spa ‘ s te bedraden. We “ve opgenomen foto’ s, een stap-voor-stap hook-up film & hot tub schematische bedradingsdiagrammen.

Deze informatie wordt verstrekt om u te helpen een meer geïnformeerde consument te zijn. Wij adviseren het huren van een vergunning elektricien om draad en installeren van een spa.

Als u niet zeker of gekwalificeerd bent om elektrische bedrading te doen, kunt u nog steeds installatievoorbereidingswerk doen om de kosten te verminderen., We zullen u door een typisch project leiden om te laten zien wat er bij betrokken is.

Ga naar: 120v Hot Tubs

voorzichtig: Elektrische werkzaamheden en reparaties kunnen gevaarlijk zijn, vooral rond water. Er bestaat een risico op shock of elektrocutie, wat kan leiden tot ernstig letsel of de dood. Wij adviseren ten zeerste dat hot tub elektrische bedrading worden verwezen naar een vergunning elektricien. Lokale code eisen voor bedrading variëren en kunnen afwijken van de educatieve voorbeelden op deze website. De lokale code regels moeten worden gevolgd, met vergunningen en inspecties verkregen., De installateur moet lezen en volg de hot tub eigenaar ’s handleiding en bijbehorende elektrische component eigenaar’ s handleidingen en instructies.

Schakel de elektrische stroom uit naar de hot tub of het zwembad op het servicepaneel vóór inspecties of werkzaamheden. Onjuiste bedrading kan apparatuur beschadigen en de garantie van de spa-fabrikant ongeldig maken.

Disclaimer

uw elektrische dienst

voordat u een groot apparaat zoals een hot tub installeert, moet u bepalen of de elektrische dienst de extra belasting aankan., Het is meestal geen probleem, omdat de meeste huizen gebouwd in de laatste 30-40 jaar hebben ten minste 100 amp service. 150-200A is gebruikelijk in de meeste nieuwere huizen. Paneel ratings zijn normaal gelabeld in de buurt van de hoofdschakelaar aan de bovenkant.

Het wordt vaak verkeerd begrepen dat het totale amp van alle geïnstalleerde stroomonderbrekers niet hoger mag zijn dan het opgegeven amp-vermogen van het servicepaneel. Dit is fout-capaciteit wordt bepaald door belastingberekeningen, niet de grootte of het aantal van de brekers.,

Spa Wiring Basics-240V Systems

we beginnen met een overzicht van de elektrische vereisten voor de bedrading van een spa, geïllustreerd door onze interactieve bedradingsdiagrammen. Een 240V spa moet worden gevoed door een circuit dat voldoet aan de belastingseisen (stroomsterkte) zoals aangegeven in de gebruikershandleiding.

Dit betekent dat de feederbreker (in het servicepaneel van het huis) de opgegeven grootte moet hebben. Bovendien moet de GFCI-breker in het ontkoppelingspaneel minstens zo groot zijn en MOET GFCI voor de veiligheid beschermd zijn.

we gebruiken een typische Outdoor Draagbare Home spa-installatie voor ons voorbeeld.,

De drie elektrische samenstellingen die bij dit project betrokken zijn, zijn:

 • stroomonderbrekerpaneel
 • Buitenontkoppeling GFCI Box*
 • Spa Control System Box

MW Spa GFCI Load Center/Disconnect Panel Voor Hot Tubs tot 50A met bonus 120V Branch Circuit uitbreidbaarheid

*De Nationale Elektrische Code (NEC) specificeert de installatie van een goedgekeurd handmatig ontkoppelingssysteem. Het moet dicht bij de hot tub liggen, op minstens 1,5 meter afstand, en binnen het zicht.

het NEC vereist ook een 120V-houder binnen een afstand van 10-20 voet van de spa.,

het installeren van onze Backyard Spa

laten we nu een kijkje nemen op een typische backyard installatie. In onze onderstaande film hebben we al een vlakke cementplaat gegoten en onze lifecast draagbare hot tub erop geplaatst.

volgens de handleiding van de eigenaar, onze hot tub vereist een 240V, 50 amp 4-draads elektrische aansluiting, met behulp van AWG # 6 koperdraad. De elektricien loopt alle bedrading in 1″ stijve Sch-40 grijze PVC elektrische leiding. Raadpleeg de handleiding van uw eigenaar voor draadvereisten.,

Selecteer de tabs hieronder om het project te volgen van Planning tot Hook-up:

3 & 4-draads Spa-elektrische systemen

een groot deel van de 240V-spa ‘ s die vandaag worden geproduceerd, hebben een 50 amp 4-draads elektrische service nodig. Sommige hot tubs hebben belasting eisen van 30A of 40A, en een paar zelfs 60A. deze eisen komen overeen met de grootte van de nieuwe voeding stroomonderbreker geïnstalleerd in het huis service panel. Het amp-vermogen van het GFCI-paneel kan gelijk zijn aan of groter zijn dan de voedingsonderbreker in het hoofdpaneel.,

Hot tubs met gemengde spanningscomponenten (zoals 120V ozonisator en 240V verwarming) vereisen 4-draads systemen. Dit betekent dat ze een elektrisch circuit dat (2) hete draden, (1) neutraal, en (1) aarddraad. Controleer de handleiding van de eigenaar.

de twee hete benen (zwart + rood) leveren 240 volt (120V +120V). Een warm been met de neutrale (witte) draad levert 120V. de aarddraad (groen) draagt geen stroom behalve wanneer er een kortsluiting aan de grond optreedt. Dit zorgt ervoor dat de stroomonderbreker overbelast raakt (niet te verwarren met de veiligheidsfunctie van de GFCI).,

Ga naar: 120V Hot Tubs

veel oudere 240V spa ‘ s en sommige nieuwere gebruiken 3-draads installaties. Deze bestaan uit slechts 2 hete draden en een aarddraad, zonder neutrale draad.

zowel 3-draads als 4-draads SBZ ‘ s moeten GFCI-beschermd zijn. Een 4-draads hot tub mag niet worden aangesloten op een 3-draads service. Een goede aarding is ook essentieel.

in beide gevallen moet het paneel met 4-draads service worden geleverd om de GFCI correct te laten functioneren. Raadpleeg de handleiding van de spa-eigenaar voor draadmeter, enz.,

opmerking: bepaalde modellen van warmwaterbronnen en Caldera spa ‘ s (Watkins Manufacturing) vereisen speciale subpanelkoppelingen. Ze hebben 2 Aparte 240V GFCI breakers in het laadcentrum.

Warmwaterdiagrammen

Gebruik een GFCI-ontkoppeling die is ontworpen voor warmwatertanks met 240V, 4-of 3-draads spa-typen. Het interactieve schema hieronder toont 3-en 4-draads configuraties., Selecteer de bedradingsconfiguratie die uw spa nodig heeft:

installatieprincipes:

Servicepaneelonderbreker

Grootte van de stroomonderbreker in het servicepaneel volgens de belastingvereisten van de spa. U kunt deze informatie vinden in de handleiding van de eigenaar, of een elektricien kan de waarde voor u bepalen. De belasting van de loskoppeling doos moet groter zijn dan of gelijk aan de breker in het huis service-panel.

de elektricien kan eenvoudig bepalen of uw elektrische paneel geschikt is voor het nieuwe 240V-circuit dat nodig is voor dit project., Er moeten ook twee beschikbare sleuven in de doos voor een dubbelpolige breker. In de meeste huizen zal dit geen probleem zijn.

elektriciens

wanneer u een elektricien selecteert, moet u vragen naar de ervaring met het installeren van hot tubs, met name 4-draads configuraties.

GFCI-uitschakeling door foutief Bedrade neutrale

de meest voorkomende bedradingsfout treedt op bij 4-draads systemen. Helaas hebben we ontdekt dat zelfs een paar professionele elektriciens falen op deze.

bevestig de witte neutrale draad aan de schakelkast van de spa rechtstreeks op de neutrale aansluiting van de GFCI-breker., Zie onze 4-draads diagrammen hierboven. Bevestig deze niet aan de aardingsbalk van het subpaneel. Het verkeerd verbinden van het aan de grond brengt de GFCI onmiddellijk wanneer energiek, het snijden van de macht aan de hot tub.

elektrische leidingen en hulpstukken van PVC

wij geven de voorkeur aan de bescherming van begraven leidingen in een achtertuin waar toekomstige graafwerkzaamheden kunnen plaatsvinden voor het planten van scrubs, enz. PVC-buis is eenvoudig te installeren en goedkoop. 18″ is meestal de vereiste diepte-check met de lokale autoriteiten. Sluit de leiding aan de wanden met u-klemmen.,

in ons voorbeeld worden 4 draden gebruikt in 1 ” PVC-leiding, die, hoewel een beetje te groot, het trekken van de draad gemakkelijker maakt. Voor hoekbochten worden brede 90° PVC ellebogen gebruikt. Schroefdraad PVC terminal adapters zijn gecementeerd aan de leiding voor elektrische box verbindingen.

onze elektricien gebruikte korte lengtes flexibele vloeistofdichte PVC-leiding voor de verbindingen met ons spa-controlepakket. Van de buitenmuur tot aan het elektrische bedieningspaneel, hij liep LB Condulet. De LB biedt gemakkelijke toegang voor het uitvoeren van de draden.,

Vorstuitzettingsvoegen

indien lokale code vereist, gebruik PVC-uitzettingsvoegen wanneer de leiding uit de grond komt en in een wand of wandbehuizingen terechtkomt.

deze slip koppelingen maken veranderingen in de kwaliteit mogelijk die gewoonlijk gepaard gaan met vorstafslagen, om te voorkomen dat de leiding breekt.

snijden & cementeren van PVC-leiding

elektrische leiding van PVC moet worden geassembleerd voordat de draad loopt. Het is over het algemeen gemakkelijker om draden door de leiding in de geul te vissen voordat deze wordt begraven.,

de sneden moeten vierkant worden gemaakt met behulp van een snijgereedschap of een PVC-draadzaag. Verwijder bramen met een gebruiksmes en medium-grit schuurpapier. Dry-fit stukken voor het lijmen.

De elektrische leiding van PVC is verbonden met geschikt PVC-cement op oplosmiddelbasis. Voegvlakken moeten worden schoongeveegd voordat ze worden samengevoegd.

meer informatie: Nema Guide Solventcementing PVC Nonmetallic Conduit

Wire Size & Type Voor Hot Tubs

uw wire gauge-eisen kunnen afwijken van ons voorbeeld, afhankelijk van de specificatie van de spa-fabrikant, code-eisen en draadtype., Ongewoon lange runs kan grotere draadgrootte vereisen, zoals bepaald door de elektricien.

hoewel koper niet goedkoop is, is krimp door het gebruik van ondermaatse draad een gevaarlijke valse economie. Het kan code-eisen schenden en / of de garantie van de fabrikant van uw apparatuur ongeldig maken. Aluminium of koper beklede aluminiumdraad wordt niet aanbevolen. Omhulde kabel, d.w.z. Romex®, is niet toegestaan in ondergrondse leiding.

opmerking: terminals van de Spa-bedieningskast kunnen over het algemeen geen draad bevatten die groter is dan #6. Raadpleeg de handleiding van de eigenaar.,

direct begraven UF-B bedrading

sommige plaatsen kunnen direct begraven kabel toestaan, ten minste voor de run van het service panel naar de disconnect box. Andere rechtsgebieden verbieden het. UF – B kabel kan lastig zijn om mee te werken, volgens sommige elektriciens.

trekdraad

met de juiste voorbereidingen is trekdraad niet erg moeilijk. Na de conduit is gemonteerd, elektriciens gebruiken een smalle verenstaal vis tape om de route draden door het. De eerste paar centimeter van de tape zijn gecoat met draad trekken smeermiddel., Dit helpt het glijden soepel over passende randen en rond bochten van de lege buis.

eerst wordt de tape door de lege pijp geknipt, waarbij je voorzichtig moet zijn om hem niet te knikken door vast te lopen. Vervolgens worden de draden bevestigd aan de haak aan het uiteinde, en getrokken terug uit

duw de draden voorzichtig in de leiding, houden ze gescheiden en recht, het vermijden van knik. Smeermiddel toepassen op de draden als ze in de leiding. Een tweede persoon trekt van de andere kant met de vis tape tool.,

draden aan de Fish Tape bevestigen

een veel voorkomende fout is om alle draden aan de haak van de tape te wikkelen. Dit resulteert alleen in een grote knoop die vast kan komen te zitten of los kan komen. Hier is een betere methode:

 • eerst wordt de fish tape door de lege conduit geleid en aan het andere uiteinde eruit.
 • vervolgens wordt ongeveer 6″ isolatie van elke geleider verwijderd.
 • ongeveer 1/3 van de koperdraad van elke draad wordt gescheiden en uitgesneden om een dunnere bundel te maken. Deze passen dan gemakkelijker door het haakoog.,
 • de kale uitsnijdingen worden vervolgens met een tang strak aan elkaar gedraaid.
 • nu wordt de koperen vlecht door de haak gelusd en in de helft op zichzelf gebogen.
 • ten slotte is de bundel dubbel verpakt barber pole stijl met elektriciens tape. Begin boven de haak werk een paar centimeter naar beneden op de geïsoleerde draden.
 • correct uitgevoerd, zal de samenstel strak omwikkeld en symmetrisch lijken.
 • de met tape bedekte bundel moet worden bekleed met draadslib voor gemakkelijker trekken.

Opmerking: (4) #6 geleiders trekken veel gemakkelijker door 1″ leiding dan 3/4″ diameter., Een goedgekeurd, niet-ontvlambaar elektrisch draadsmeermiddel moet vrij worden gebruikt.

u kunt draden van beide uiteinden van de leiding opvissen. Als er strakke bochten dichter bij een uiteinde, trekken van dat uiteinde biedt soms minder weerstand.

Het is gemakkelijker om draden te trekken als er ruimte is om ze op hun volledige lengte te leggen. Dit helpt voorkomen dat de knikken die het gevolg zijn van spooled draad.

nadat de draden zijn omgeleid, worden de omwikkelde draden die aan de fish-tape zijn bevestigd, eraf geknipt en weggegooid.

voorzichtig: gebruik nooit een fish-tape rond geëlektrificeerde draden., Bovendien, nooit vissen in of uit het elektrische servicepaneel, zelfs als de hoofdschakelaar is uitgeschakeld.

Aansluitdraadverbindingen

overal waar draden aan aansluitklemmen zijn bevestigd, moeten de schroefverbindingen strak zijn. Losjes bevestigde bedrading zal onvermijdelijk leiden tot oververhitting, verbrande isolatie en falen van het circuit.

Spa Control Pack

in ons voorbeeld installeerde de elektricien flex-leiding voor de stroomdraden in de apparatuurruimte van de hot tub.

te vermijden dingen:

 • vergeet niet de gebruikershandleiding van uw spa-fabrikant te lezen voordat u deze installeert.,

 • vergeet niet een elektrische vergunning te krijgen.

 • Installeer geen bubbelbad onder bovengrondse hoogspanningslijnen.

 • voer geen bedrading onder de spa uit.

 • sluit een 4-draads hot tub niet aan op een 3-draads circuit– het zou onveilig zijn & illegaal.

 • Gebruik geen ondermaatse draad.

 • gebruik geen aluminiumdraad.

 • Installeer geen Buitenverlichting binnen 3 meter van hot tubs.

 • Gebruik uw bubbelbad niet totdat de elektrische installatie is goedgekeurd.,

 • vergeet niet het GFCI-apparaat regelmatig te controleren met behulp van de testknop.

 • vergeet niet de waterbalans en het ontsmettingsmiddel te behouden.

 • vergeet niet & uw spa-hoes te vervangen na elk gebruik.

 • vergeet niet regelmatig van uw bubbelbad te genieten!

spa ’s die dubbele 240V GFCI-Subpaneelonderbrekers vereisen

bepaalde modellen warmwaterbronnen en Caldera-spa’ s (Watkins-productie) vereisen een speciale subpaneelonderbreker., Deze bevatten twee afzonderlijke GFCI-brekers: een voor de verwarming, en een tweede voor de pomp en andere componenten.

deze spa ‘ s mogen niet worden aangesloten op een enkele Spa-stroomonderbrekerkast, zoals ons MW-disconnect-Paneel. Raadpleeg de handleiding van uw eigenaar, de dealer of de fabrikant voor installatie-informatie.

ongeveer 120 V draagbare hot Tubs

Deze gids is gericht op 240 volt draagbare spa-installaties. Als u een 120 volt plug-n-play spa heeft of krijgt, is de meeste informatie niet op u van toepassing. Echter, een paar spa ‘ s zijn gemakkelijk Converteerbaar om te draaien op beide spanningsmodellen.,

wanneer geconfigureerd voor 120V gebruik, gebruiken spa ‘ s in deze klasse een GFCI aan het einde van het netsnoer. Dit wordt dan aangesloten op een standaard dedicated huishoudelijke stopcontact. De met GFCI beschermde stopcontacten moeten buiten worden gebruikt. Het omzetten van deze spa ‘ s naar hard-wired 240V dient twee doelen: snellere verwarmingstijd en het vermogen om de temperatuur te handhaven bij koud weer.

juridische Disclaimer:
SpaDepot.com aanvaardt geen aansprakelijkheid voor gebruik noch geeft enige garantie met betrekking tot de juistheid, geschiktheid of bruikbaarheid van deze informatie., Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging of vervanging van informatie in de handleidingen van de eigenaar van de apparatuur. U gaat er uitdrukkelijk mee akkoord om het Spa Depot en zijn medewerkers onschadelijk te houden. Dit omvat materiële schade, persoonlijk letsel en / of overlijden, verlies of schade die het gevolg is van uw gebruik van deze informatie. Geen advies of informatie, mondeling of schriftelijk, verkregen door u van deze website of onze werknemers zal enige garantie niet uitdrukkelijk hierin gemaakt creëren. Reader stemt ermee in om alle risico ‘ s die voortvloeien uit de toepassing van een van de hierin verstrekte informatie op zich te nemen., Door gebruik te maken van deze website, met inbegrip van applets, software en inhoud, stemt de bezoeker ermee in dat het gebruik van deze website en het informatieproduct volledig op eigen risico is.

Lees waarschuwing

andere merken apparatuur kunnen afwijken van onze illustraties in uiterlijk en / of terminalconfiguratie. Lees de installatie-instructies van de apparatuur.

waarom de MW Spa GFCI Load Center / Disconnect de betere keuze is:

helaas presteren conventionele load centers vaak onbetrouwbaar met hot tubs als gevolg van het fenomeen dat dwant tripping wordt genoemd., Dit valse struikelen is een grote frustratie voor zowel huiseigenaren als elektriciens. Het wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan een probleem met de spa, wanneer er geen probleem bestaat.

gemeenschappelijke GFCI-brekers reageren soms op een normale spa-conditie alsof het een grondfout betreft. Reactieve belastingen die spa-motoren aanwezig zijn plus de weerstandbelasting van kachels maken normale GFCI-brekers onbetrouwbaar op zijn best.

ons Spa Disconnect GFCI Paneel Lost deze problemen op. Het is de betrouwbare aardfoutdetector die speciaal is ontworpen voor hot tubs. De speciaal afgeschermde GFCI voorkomt valse uitschakeling door RF-interferentie., Het is ook ontworpen voor laagspanningsstabiliteit om uitschakeling door stroomuitval, fluctuaties en gemengde belastingen te voorkomen. Als er een grondstoring is, verbreekt de snelwerkende GFCI onmiddellijk de leidingen.

opmerking: de NEC en vele rechtsgebieden vereisen de installatie van een 120 V outdoor GFCI outlet. Het moet op 10-20 meter afstand van een spa of zwembad liggen, voor een veilige werking van snoerige apparaten.

Spa GFCI Load Center / Disconnect

“Ik was erg onder de indruk van de kwaliteit. Ik hou van dat we in staat waren om de outdoor GFCI stopcontact (vereist door de code waar we wonen) toe te voegen., We hoefden de elektricien niet te betalen voor de bedrading van een heel apart circuit. Dat alleen al heeft er meer dan genoeg voor betaald!”

Brock Hirsch
Bricktown, NJ


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *