Noorse huisdieren in de Vikingtijd

0 Comments

huisdieren waren net zo belangrijk voor de Noormannen uit de Vikingtijd (ca. 790-1100) als voor elke andere cultuur, vroeger of nu. De Vikingen hielden honden en katten als huisdier en beide komen voor in de Noorse religieuze iconografie en literatuur. De Noormannen hielden ook beren en vogels, zoals de Valk, havik en de Pauw., Hoewel het misschien moeilijk voor te stellen is dat een vikinghoofd zijn favoriete hond of kat meeneemt op een raid, wijzen recente genetische studies op precies zo ‘ n scenario als nu wordt gedacht dat Vikingen katten en honden vervoerden op hun raids op buitenlandse kusten en dat deze werden gehouden als zowel werkende dieren als huisdieren in Noorse huishoudens.

Oseberg Ship Carving
by A., Davey (CC BY-NC-ND)

katten in de Noorse mythologie

katten waren het favoriete dier van de vruchtbaarheidsgodin Freyja, die ook de godin van liefde en geluk was. Freyja ‘ s wagen werd getrokken door katten, in het bijzonder de skogkatt (Noorse Boskat), die groter en krachtiger is dan de meeste gedomesticeerde huiskatten. De associatie van katten met Freyja in haar rol als godin van het geluk en het toeval, in staat om de toekomst te voorspellen en het lot te bepalen, heeft te maken met de aard van de kat zelf: die werd als onvoorspelbaar beschouwd als het leven zelf.,

Verwijder Advertenties

reclame

hoewel katten heilig waren voor Freyja, of tenminste begunstigd werden door haar, werden ze geofferd in rituelen en hun vacht werd gebruikt in het dragen van handschoenen en andere kleding, maar tegelijkertijd werd het als pech beschouwd om een kat te doden. Volgens mytholoog en geleerde Jakob Grimm,” wanneer een bruid naar de bruiloft gaat bij mooi weer, zeggen ze `ze heeft de kat goed gevoed’, niet beledigd De favoriet van de liefde godin” (hoofdstuk 13, p. 14). Katten goed behandelen gegarandeerd vergelijkbare behandeling van een mens door de godin.,

Freyja With Carriage
by Johannes Gehrts/Eduard Ade (Public Domain)

toch is het duidelijk dat katten werden gevild en voor kleding werden gebruikt op hetzelfde moment als huisdieren en belangrijke werkdieren die de knaagdierpopulatie beheersten., Verder, ze verschijnen als geest dieren, goddelijke gidsen, en mediums voor de volva (zieneres) die de wil van de goden geïnterpreteerd voor de Gemeenschap of reisde van stad naar stad vertellen mensen ‘ s fortuinen en het maken van voorspellingen. Scholar H. R., Ellis Davidson schrijft:

Remove Ads

Advertising

het verband tussen katten en de godin is niet naar tevredenheid verklaard, maar de handschoenen gemaakt van kattenhuid, wit en Harig van binnen, genoemd in de Greenland account, suggereert dat katten behoorden tot de dierlijke geesten die de volva zouden helpen op haar bovennatuurlijke reis. (Gods and Myths, 120)

Het verslag Davidson komt uit de Eyrbyggja Saga en gaat over een hongersnood in Groenland., De hoofdboer van een gemeenschap wordt gevraagd om een volva genaamd Thorbjorg te raadplegen over wanneer de hongersnood zou kunnen eindigen. Bij aankomst in zijn huis wordt een beschrijving gegeven:

om haar nek had ze glazen kralen en op haar hoofd droeg ze een kap van zwart lamsvel met een binnenvoering van wit katsvel. Ze droeg een staf in haar hand. Op het was een knop, versierd met messing en gezet met stenen. Aan haar riem hing een grote huidtasje waar ze de charmes bewaarde die ze nodig had voor haar ambacht. Op haar voeten droeg ze kalfsleerschoenen met het haar er nog op., Ze hadden lange, taaie veters met grote tinnen knoppen aan de uiteinden. Haar handschoenen waren kattenhuid met witte vacht erin. (Sommerville & McDonald, 54).

De volva in dit verhaal is niet in staat om de toekomst te zien totdat Gudrid Thorbjorndottir, de toekomstige ontdekkingsreiziger van Noord-Amerika, mystieke gezangen zingt die de geesten kalmeren en Thorbjorg haar visie geven. Ze voorspelt dat de hongersnood snel zal eindigen en ook dat Gudrid een voorname leven zal leiden (wat ze deed, reizen naar IJsland, Noord-Amerika, en uiteindelijk Rome)., De rol die katten spelen in het werk van de volva in dit verslag is niet gespecificeerd, maar er wordt gedacht dat de objecten die ze droeg en kledingstukken die ze droeg allemaal mystieke betekenis hadden.

liefdesgeschiedenis?

Meld u aan voor onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief!

de associatie van katten met Freyja heeft te maken met de aard van de kat zelf: deze werd als even onvoorspelbaar beschouwd als het leven zelf.,naast cats als Freyja ’s favoriet en de mystieke gidsen van de zieneres, komen ze ook voor in de mythe van Fenrir, de grote wolf die zich zal bevrijden bij Ragnarok, het einde van de wereld en de schemering van de goden, en in het verhaal van Thor’ s wedstrijd in het kasteel van de reus Utgarda-Loki., In het eerste verhaal breekt Fenrir de eerste twee boeien waarin de goden hem plaatsen, en de goden gaan dan naar de dwergen, makers van magische voorwerpen, en brengen een koord genaamd Gleipnir (“open een”) terug gemaakt van het geluid van een lopende kat, de baard van een vrouw, de wortels van de bergen, de adem van een vis, en het speeksel van een vogel of, zoals geleerde Rudolf Simek opmerkt, “van alles dat niet bestaat” (113). Dit snoer, hoewel ongelooflijk licht, is sterk genoeg om Fenrir te houden.in het tweede verhaal wordt Thor uitgedaagd door Utgarda-Loki om drie prestaties uit te voeren die zijn waarde zullen aantonen., De tweede uitdaging is om een grote grijze kat van de vloer te tillen. Thor denkt dat dit eenvoudig zal zijn, maar is alleen in staat om de kat op te tillen zodat er één poot in de lucht zit. Thor faalt bij alle drie de taken, maar wordt later verteld door de reus dat magie alles had getransformeerd en geen van de uitdagingen was eigenlijk wat ze leken. De grijze kat was eigenlijk de Midgard slang die de wereld omcirkelt.,

katten in het dagelijks leven

de kat werd zonder twijfel geïmporteerd naar Scandinavië door handel met de Feniciërs of romeinen en de eerste katten die de reis maakten werden waarschijnlijk uit Egypte gesmokkeld. De Egyptenaren hadden een strikt beleid met betrekking tot de verkoop en het vervoer van katten uit hun land: het was verboden. Toch weerhield dat handelaren er niet van katten aan boord van hun schip in Alexandrië te smokkelen en ze naar andere landen te vervoeren., Evolutionaire geneticus Eva-Maria Geigl merkt op dat hetzelfde maternale DNA gevonden in katten uit het oude Egypte aanwezig is in die gevonden op een Vikingplaats in Noord-Duitsland gedateerd op de 8e en 11e eeuw na Christus (Cats Sailed with Vikings, 3).

Remove Ads

advertentie

in het Noorse dagelijks leven waren katten een belangrijk aspect van het huishouden dat ratten en muizen controleerde en ook aan boord van Vikingschepen werden vervoerd., Er is archeologisch en genetisch bewijs dat Vikingen katten naar Groenland droegen, en het is mogelijk, hoewel niet bewezen, dat katten – evenals honden – ook aan boord waren van de Vikingschepen van Leif Erikson toen hij landde in Vinland (Newfoundland, Canada) in de nieuwe wereld.

katten speelden een integraal deel in het leven van de mensen in Scandinavië, of ze nu thuis bleven op hun boerderijen of als Vikingen gingen plunderen. De hond was echter net zo belangrijk en komt ook voor in de Noorse mythen en dient als trouwe metgezellen en gidsen naar het hiernamaals., de bekendste hond uit de Noorse mythologie is Garm (ook wel Garmr genoemd), die volgens de mytholoog Snorri Sturluson (1179-1241) de poorten van het hiernamaals Hel bewaakte. Van Garm wordt gezegd dat hij de zielen van de doden veilig achter Hel ‘ s muren heeft gehouden, terwijl hij ook de levenden van huisvredebreuk heeft weerhouden om een ziel terug te brengen naar het land van de levenden., Latere geleerden (zoals Rudolf Simek en John Lindow) betwisten Snorri ‘ s interpretatie, maar wijzen erop dat de hond die Hel bewaakt geen naam heeft en dat Garm identiek is aan de grote wolf Fenrir aangezien beide bij Ragnarok worden losgelaten en beide de oorlogsgod Tyr doden die zijn hand opofferde om Fenrir te binden.

ondersteun onze Non-Profit organisatie

met uw hulp maken we gratis content die miljoenen mensen over de hele wereld helpt geschiedenis te leren.,

lid worden

Remove Ads

advertentie

Ragnarök
by Johannes Gehrts (Public Domain)

tegelijkertijd wordt garm echter “best of Hounds” genoemd door Odin in de grimnismale sectie van de Poëtische Edda, wanneer hij de beste dingen in alle kosmologische rijken opsommelt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij op deze manier naar Garm zou verwijzen als Garm een andere naam voor Fenrir was., Toch wordt er herhaaldelijk naar Garm verwezen met dezelfde beelden en frasering die gebruikt worden om Fenrir te beschrijven.

Remove Ads

advertentie

of Garm nu wel of niet de beschermer van Hel is, honden werden nauw geassocieerd met de goden en het hiernamaals. De grote IJslandse saga ‘ s noemen honden die hun meesters vergezellen naar Walhalla na de dood. De hond handelde als een soort psychopomp, die de ziel van het rijk van het leven naar het land na de dood leidde., Geleerde Anne-Sofie Graslund becommentarieert dit:

De hond is zowel natuur als cultuur, zowel goed als kwaad, en staat tussen deze wereld en de andere wereld. De honden konden de zielen door het grensgebied dragen van het land van de levenden naar het land van de doden…maar honden waren niet alleen dirigenten naar het rijk van de doden, ze fungeerden ook als bewakers bij de ingang van de onderwereld, zodat de levenden niet konden binnenkomen en de doden niet konden vertrekken., (171)

Er zijn meer hondenresten gevonden op Scandinavische begraafplaatsen dan in die van enige andere cultuur. Graslund merkt op hoe ze duidelijk een belangrijke offerrol speelden in begrafenisriten, maar ook hoe vaak ze, soms tot in detail, worden afgebeeld in rotstekeningen die jachttaferelen en ook rituele ceremonies tonen (167). Dit is niet verwonderlijk, want volgens Adam van Bremen (CA. 1050 – CA. 1085) behoorden honden tot de offers in de Tempel van Uppsala in Zweden, gewijd aan Odin, Thor en Freyr, de vruchtbaarheidsgod en broer van Freyja. H.,R. Ellis Davidson merkt op:

honden skeletten, soms meerdere tegelijk, worden gevonden samen met die van paarden en runderen in de grote Scandinavische scheepsgraven van de Vikingtijd, en zowel grote jachthonden en kleinere rassen in individuele graves…In Scandinavische mythe en legende de hond is de beschermer van de onderwereld en een reden om een hond in een graf te stoppen zou kunnen zijn om een gids voor de doden te bieden., (Myths and Symbols, 57)

moedergodinfiguren, of beschermende vrouwelijke godheden in het algemeen, worden vaak afgebeeld met een hond, en in de Noorse mythologie zijn ze gekoppeld aan de machtige godin Frigg, Odin ‘ s gemalin. Hoewel honden niet expliciet worden aangeduid als favorieten van Frigg, wordt ze soms afgebeeld in een wagen getekend door honden. Het kan zijn dat Frigg ‘ s associatie met honden is een latere ontwikkeling bedoeld om haar verder te onderscheiden van Freyja en haar kat-getrokken wagen, maar met behulp van soortgelijke beelden., Er zijn zoveel overeenkomsten tussen de twee godinnen dat geleerden geloven dat ze ooit een enkele godheid waren.

honden in het dagelijks leven

honden werden echter niet alleen geëerd door mythologische en spirituele connecties, maar waren een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Scandinavië. Honden waren metgezellen evenals werkende dieren, en boeren die het zich konden veroorloven zou houden zowel jacht en kudde honden.,

de Jacht op de rassen van de hond zijn:

 • de noorse Elkhound
 • zweedse Elkhound
 • Karelische Beer Hond
 • finse Spitz Hond
 • de deense bird Dog
 • de noorse Lundehund

Kudde rassen waren:

 • Lapphund
 • Lapp Rendieren Hond
 • Vallhund
 • Ijslandse herdershond
 • de noorse Buhund (Bron: Viking Antwoord Dame)

Deze honden werden zeer gewaardeerd en duurder om te trainen en te houden en zo werd de status van symbolen tussen de Noorse. Hoe meer honden men had, hoe groter de show van rijkdom en succes., Honden werden geïmporteerd naar IJsland, zoals blijkt uit opgravingen van graven die volledige skeletten van honden bevatten en ze werden begraven zowel met hun meesters als op hun eigen. Het belang van de hond voor zijn meester wordt benadrukt door de opname van honden in Odin ‘ s grote hal van Walhalla in het hiernamaals. Het is niet alleen de ziel van de krijger die verder leeft in de hal, maar ook die van zijn hond.,

Valhalla
by Emil Doepler (Public Domain)

andere dieren

beren, haviken en valken werden ook als huisdier gehouden. Beren waren vrij gewone huisdieren, maar haviken en valken werden alleen gehouden door adel en rijke kooplieden en hetzelfde gold voor pauwen. Bruine beer welpen zou worden genomen wanneer jong en opgevoed door de mensen van een huis om volledig te worden gedomesticeerd. Deze beren stonden toen bekend als” huisberen ” (Viking antwoord Lady, 10)., Na verloop van tijd werden deze beren lastiger dan iets anders en het importeren ervan naar IJsland was bij wet verboden.er werden hoge boetes opgelegd aan mensen die toestonden dat hun huisbeer los kwam te lopen en het eigendom van iemand anders schade toebracht (Viking Answer Lady, 10). Wilde beren werden geofferd net als honden, paarden en andere dieren, maar het lijkt erop dat huisberen een begrafenis kregen. Vóór de begrafenis werd de beer opgegeten en werden alleen de botten in het graf gelegd (Jennbert, 147). Of deze praktijk alleen van toepassing was op huisberen of beren in het algemeen is onbekend., ijsberen werden ook gedomesticeerd en de geleerde Sveinbjorn Rafnsson merkt op hoe Noorse nederzettingen in IJsland en Groenland exotische kostbaarheden naar Europa konden exporteren, waaronder de ijsbeer (Sawyer, 132). Of de Noorse gedomesticeerde andere wilde dieren als huisdieren is onbekend, maar zeker mogelijk.

conclusie

in de eerste plaats deelden de Noormannen uit de Vikingtijd echter hun huizen, bedden, schepen en dagen met katten en honden, net als mensen in de moderne tijd. Honden hadden halsbanden die soms geïdentificeerd hen of hun eigenaren en riemen en lood werden gebruikt zoals ze nu zijn., De onvoorspelbare Kat ‘ s associatie met de godin van geluk en toeval benadrukt hoe kleine katten zijn veranderd van de Vikingtijd tot de huidige tijd en de afbeelding van honden als trouwe metgezellen en partners in avontuur toont hetzelfde voor hen. Met huisdieren, zoals met zoveel andere aspecten van het leven, zijn de fundamentele verschillen tussen de mensen van het verleden en die van het heden eigenlijk vrij klein.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *