Bird Innovator

0 Comments

slechts één Innovator werd omgebouwd, een 28-5AMC Canso A (Dit was een geconsolideerd gebouwd vliegtuig. Gebouwd in november 1941 (onder contract voor Canada), registratie N5907, voorheen RCAF serienummer 9746, die al door Dr.Bird werd gebruikt als een vliegende klaslokaal/verkoopruimte voor medische apparatuur. Bird Corporation registreerde het als N81RD, en verkocht het in 1976, toen de registratie terugkeerde naar N5907. In de late jaren 1970 kocht Pyramid Corporation de Innovator en verbouwde het tot een cameraplatform om walvissen te tellen langs de westkust van Amerika., In de neus werd een plastic bel met camera geïnstalleerd en in de rechter blister en luchttrapdeur werden camera ‘ s geïnstalleerd.

De Innovator werd aan het einde van dit contract opgeslagen in Titusville, Florida. Tijdens de opslag besloot een lokale wetshandhaver dat, aangezien het een groot watervliegtuig was, het voor illegale doeleinden moest zijn gebruikt en dat het vliegtuig in beslag werd genomen. Vele jaren van rechtszaken later, de vernieuwer werd vrijgesproken, maar de tijd en de Florida sun had zijn tol geëist., In de vroege jaren 1990 kocht een bekende New Mexico vliegtuigverkopers de Innovator, registreerde het als N5PY en bracht het grootste deel van een jaar door met het herstellen van het vliegtuig naar vliegende status. In 1997, tijdens de inspectie, vonden de nieuwe eigenaren een onjuiste reparatie van de hoofdkielgebinte van een eerdere landing in de jaren zestig.

De omvang van de schade, de vorige poging tot reparatie en corrosieproblemen toonde de noodzaak aan van een groot IRAN (inspectie en reparatie indien nodig) van het vliegtuig., Op dit moment werd besloten dat, als gevolg van de extreme gewichtstoename en veroudering complexiteit van de Innovator conversie, het terugbrengen van het vliegtuig naar zijn oorspronkelijke tweemotorige “Landseaire” conditie was de veiligste en beste optie voor het toekomstige behoud van het vliegtuig. Vanaf 2013 gaat de restauratie verder met de boeg, pyloon en staart secties volledig gerestaureerd en een compleet nieuwe kiel truss, keelson, stringers, en bodem skins momenteel geïnstalleerd; momenteel geregistreerd als N5PY.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *