The Birth of a Nation

0 Comments

The Birth of a Nation, landmark stomme film, uitgebracht in 1915, dat was de eerste blockbuster Hollywood-hit. Het was de langste en meest winstgevende film toen geproduceerd en de meest artistiek geavanceerde film van zijn tijd. Het verzekerde zowel de toekomst van langspeelfilms als de ontvangst van film als serieus medium., Een epos over de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-65) en de wederopbouw tijdperk dat volgde, het is lang geprezen voor zijn technische en dramatische innovaties, maar veroordeeld voor het racisme inherent aan het script en de positieve weergave van de Ku Klux Klan (KKK).

Lillian Gish and Henry B. Walthall in The Birth of a Nation

Lillian Gish and Henry B. Walthall in The Birth of a Nation (1915), geregisseerd door D. W. Griffith.

David W., Griffith Corporation

Lees meer over dit onderwerp
geschiedenis van de film: D. W. Griffith
…geopend in maart 1915, retitled de geboorte van een natie, het werd onmiddellijk uitgesproken “epoch-making” en erkend…het epos is gebaseerd op de roman The Clansman (1905) van Thomas Dixon en schetst de impact van de burgeroorlog op twee families: de Stonemans van het noorden en de Camerons van het zuiden, elk aan verschillende kanten van het conflict., De eerste helft van de film speelt zich af van het uitbreken van de oorlog tot de moord op Pres. Abraham Lincoln, en de afsluitende sectie gaat over de chaos van de wederopbouw periode.

scene from the Birth of a Nation

Scene from the Birth of a Nation (1915), geregisseerd door D. W. Griffith.

David W. Griffith Corporation

directeur D. W., Griffith bracht een revolutie teweeg in de jonge kunst van het film maken met zijn grote budget ($110.000) en artistiek ambitieuze re-creatie van de jaren van de Burgeroorlog. De opnames voor de film begonnen in het geheim in juli 1914. Hoewel er een script bestond, hield Griffith het grootste deel van de continuïteit in zijn hoofd—een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat de voltooide film 1.544 afzonderlijke opnamen bevatte op een moment dat de meest uitgebreide spektakels, Italiaanse heldendichten zoals Cabiria (1914), minder dan 100 opschepten., Bijna drie uur, de geboorte van een natie was de op dat moment langste film ooit uitgebracht, en de ingrijpende strijd re-creaties en grootschalige actie enthousiast publiek. Het was ook innovatief in techniek, met behulp van speciale effecten, deep-focus Fotografie, jump cuts, en facial close-ups.echter, het openlijke racisme van de film woedde Afro-Amerikanen en voorstanders van burgerrechten. Zwarten, met name in het tweede deel van de film dramatiserende reconstructie, worden afgeschilderd als de wortel van alle kwaad en onwaardig van vrijheid en stemrecht., Daarnaast worden mannelijke Afro-Amerikanen afgebeeld zoals altijd verlangend naar blanke vrouwen. Daarentegen wordt de KKK in een heldhaftig licht afgeschilderd als een helende kracht die orde herstelt in de chaos en wetteloosheid van de wederopbouw.

krijg een Britannica Premium abonnement en krijg toegang tot exclusieve content. De protesten tegen de film gingen gepaard met de première in Los Angeles in februari 1915 en gingen door toen de film de volgende maand in New York werd uitgebracht., Maar het was in Boston, waar de film opende in April, dat Griffith geconfronteerd met de meest intense en langdurige oppositie. William Monroe Trotter—een burgerrechtenleider en redacteur van een radicale Boston weekblad, The Guardian-werkte samen met de lokale tak van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) in een poging om de film te verbieden., Gedurende de lente van 1915, Trotter, een 1895 afgestudeerde van Harvard en het college eerste zwarte lid van Phi Beta Kappa, was in de voorhoede van de protesten, die massale rally ‘ s waarbij duizenden demonstranten werden geconfronteerd met een klein leger van Boston politie opgenomen. Voorafschaduwing van de directe actie burgerrechten strategieën van de jaren 1960, de demonstraties, die soms gewelddadig, speelde zich af in elke denkbare locatie: het stadhuis, de straten, de rechtbanken, en de Massachusetts State legislature., De poging mislukte om Griffith ‘ s film te stoppen, maar het slaagde erin om de burgerrechtenbeweging in Boston en in het hele land op gang te brengen, en het onthulde in niet mis te verstane bewoordingen de onverdraagzame behandeling van historische gebeurtenissen in de film.toch bewees Griffiths film een zegen voor de KKK, die in de jaren 1870 vrijwel verdwenen was, met het einde van de wederopbouw. Na de opening van de film in Atlanta werd de film echter in december 1915 nieuw leven ingeblazen in Georgia. Geïnspireerd door de geboorte van een natie, kolonel William J., Simmons, een prediker en promotor van broederlijke orden, leidde een kruis brandend op Stone Mountain dat het begin markeerde van een nieuw tijdperk van KKK activiteit.

demonstraties, voornamelijk georganiseerd door de NAACP, werden voortgezet in andere steden waar de film werd vertoond. Uiteindelijk zegevierden de claims van de filmmakers over burgerlijke vrijheden tegen het bod van demonstranten om de film te onderdrukken. In slechts een paar staten en een handvol gemeenten werden vertoningen van de geboorte van een natie tegengehouden.

een dergelijke oppositie kon echter niet voorkomen dat de geboorte van een natie een van de populairste films van het stille tijdperk werd., Het bereikte nationale distributie in het jaar van de release en werd gezien door bijna drie miljoen mensen.ondanks de controversiële erfenis en de uitdaging die de film biedt voor moderne kijkers, blijft de geboorte van een natie een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Deze visie werd weerspiegeld in 1992 toen de U. S. Library of Congress het classificeerde onder de “cultureel, historisch of esthetisch significante films” geproduceerd in de Verenigde Staten en het selecteerde voor bewaring in de National Film Registry.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *