the Role of Music

0 Comments

Muziek heeft een krachtig effect op onze emoties. Een rustig, zacht slaapliedje kan een kieskeurige baby kalmeren, en een majestueus koor kan ons doen zwellen van opwinding. Maar muziek kan ook invloed hebben op onze manier van denken.

de afgelopen jaren hebben onderzoekers veel geleerd over hoe de hersenen zich ontwikkelen. Baby ‘ s worden geboren met miljarden hersencellen, neuronen genaamd. Tijdens de eerste levensjaren vormen deze neuronen verbindingen met andere neuronen., Na verloop van tijd worden de verbindingen die onze hersenen regelmatig gebruiken sterker.

kinderen die opgroeien met het luisteren naar muziek ontwikkelen sterke muziekgerelateerde verbindingen in de hersenen. Sommige van deze muziektrajecten beïnvloeden onze manier van denken. Luisteren naar klassieke muziek lijkt onze ruimtelijke redenering te verbeteren, althans voor een korte tijd. En het leren bespelen van een instrument kan een nog langer effect hebben op bepaalde denkvaardigheden.

maakt Muziek ons slimmer?

niet precies. Muziek lijkt ons brein te prikkelen voor bepaalde vormen van denken., Na het beluisteren van klassieke muziek kunnen volwassenen bepaalde ruimtelijke taken sneller uitvoeren, zoals het samenstellen van een legpuzzel.

waarom gebeurt dit? De klassieke muziekpaden in onze hersenen zijn vergelijkbaar met de paden die we gebruiken voor ruimtelijk redeneren. Wanneer we naar klassieke muziek luisteren, zijn de ruimtelijke paden “ingeschakeld” en klaar om gebruikt te worden. Deze priming maakt het makkelijker om een puzzel snel te bewerken. Maar het effect duurt slechts een korte tijd. Onze verbeterde ruimtelijke vaardigheden vervagen binnen ongeveer een uur nadat we gestopt zijn met het luisteren naar de muziek.,

Het leren bespelen van een instrument kan echter langere effecten hebben op het ruimtelijke redeneren. In verschillende studies verbeterden kinderen die zes maanden pianolessen volgden hun vermogen om puzzels te maken en hun andere ruimtelijke taken op te lossen met maar liefst 30 procent. Waarom maakt het bespelen van een instrument zo ‘ n verschil? Onderzoekers geloven dat muzikale training nieuwe paden in de hersenen creëert.

waarom klassieke muziek?

de muziek die de meeste mensen “klassiek” noemen — werken van componisten zoals Bach, Beethoven of Mozart — verschilt van andere soorten muziek zoals rock en country., Klassieke Muziek heeft een meer complexe muzikale structuur. Baby ‘ s zo jong als 3 maanden kunnen kiezen uit die structuur en zelfs herkennen klassieke muziek selecties ze eerder hebben gehoord.

onderzoekers denken dat de complexiteit van klassieke muziek het brein aanzet om ruimtelijke problemen sneller op te lossen. Dus luisteren naar klassieke muziek kan andere effecten hebben op de hersenen dan luisteren naar andere soorten muziek.

Dit betekent niet dat andere soorten muziek niet goed zijn. Luisteren naar elke vorm van muziek helpt muziek-gerelateerde paden in de hersenen op te bouwen., En muziek kan positieve effecten hebben op onze stemmingen die het leren makkelijker kunnen maken.

Wat kunt u doen?

ouders en zorgverleners kunnen helpen de liefde van kinderen voor muziek te voeden vanaf de kindertijd. Hier zijn enkele ideeën:

  • muziek afspelen voor uw baby. Stel je baby bloot aan veel verschillende muzikale selecties van verschillende stijlen. Als je een instrument speelt, oefen dan wanneer je baby in de buurt is, maar houd het volume gematigd. Luide muziek kan het gehoor van een baby beschadigen.
  • zing voor uw baby. Het maakt niet uit hoe goed je zingt. Het horen van je zingen helpt je baby om taal te leren., Baby ‘ s houden van de patronen en ritmes van liedjes. Zelfs jonge baby ‘ s kunnen specifieke melodieën herkennen zodra ze ze gehoord hebben.
  • Zing met uw kind. Als kinderen groeien, kunnen ze genieten van zingen met je. Woorden op muziek zetten helpt de hersenen ze sneller te leren en ze langer te behouden. Daarom herinneren we ons de teksten van liedjes die we als kinderen zongen, ook al hebben we ze in jaren niet meer gehoord.
  • begin muzieklessen vroeg. Als u wilt dat uw kind een instrument leert, hoeft u niet te wachten tot de lagere school om de lessen te beginnen., Jonge kinderen ontwikkelen hersenen zijn uitgerust om muziek te leren. De meeste 4-en 5-jarigen genieten van het maken van muziek en kunnen de basis van sommige instrumenten leren. En vroeg beginnen met lessen helpt kinderen om een levenslange liefde voor muziek op te bouwen.
  • moedig de school van uw kind aan om muziekles te geven. Zingen helpt de hersenen te stimuleren, in ieder geval kort. In de loop van de tijd kan muziekonderwijs als onderdeel van school helpen vaardigheden op te bouwen zoals coördinatie en creativiteit. En muziek leren helpt je kind een goed afgerond persoon te worden.

geselecteerde referenties

Bales, D., Roberson, S., Dart, L., Graves, R.,, Roles, L., & Scredon, K. (2018). Better Brains for Babies Educator ‘ s Guide, (3rd ed.).

Goldenberg, E. R. (2016). De rol van context in de vroege taalontwikkeling. Proefschrift Abstracts International, 76 (9-B) (E).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *