De Rattenvanger van Hamelen

0 Comments

1978 West-Duitse postzegel die de rattenvanger van Hamelen toont die de kinderen wegvoert.

“The Pied Piper of Hamelin: A Child” s Story ” is een verhalend gedicht van de Britse dichter Robert Browning. Het verscheen voor het eerst in druk als onderdeel van de bloemlezing van Browning ‘ s Works Dramatic Lyrics die privé werd gepubliceerd in 1842. Het gedicht is sindsdien in vele andere bloemlezingen verschenen., Het is ook uitgegeven in slanke Delen op zichzelf op meer dan een keer, meestal als een kinderboek. De uitgave uit 1888 met illustraties van de Britse tekenaar en kinderauteur Kate Greenaway is een opmerkelijk voorbeeld.de actie vindt plaats in de stad Hamelin in Duitsland in de 14e eeuw. De stad lijdt aan een ernstige rattenplaag. Een mysterieuze vreemdeling in kleurrijke kleren, bekend als de rattenvanger, zegt dat hij het rattenprobleem van de stad kan oplossen. Hij zegt dat hij ratten kan betoveren door fluit te spelen., De burgemeester belooft de rattenvanger rijkelijk te betalen als hij de stad van de ratten bevrijdt. Wanneer de rattenvanger zich echter van het ongedierte ontdoet, biedt de burgemeester hem veel minder geld dan hij oorspronkelijk had afgesproken om hem te geven. De boze Pijper speelt weer op zijn fluit en laat alle kinderen van Hamelin hem de stad uit volgen.

het gedicht is gebaseerd op een Duitse legende. De vroegst bekende Engelse versie van het verhaal komt voor in het boek A Restitution of Decayed Intelligence in Antiquities concerning the most noble and famous English Nation uit 1605 van Richard Verstegan., Voor Browning schreef de beroemde Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe in 1803 een gedicht over de rattenvanger. De legende wordt ook genoemd in het eerste deel van Goethes toneelstuk Faust, dat Voor het eerst werd gepubliceerd in 1808. De gebroeders Grimm nemen een versie van het Pied Piper verhaal, uit elf verschillende bronnen, in hun werk Deutsche Sagen (Duitse legenden) uit 1816-1818. De legende kan zijn geïnspireerd door echte gebeurtenissen. De verslagen van de stad Hamelin beginnen in het jaar 1384 met de woorden: “het is 100 jaar geleden dat de kinderen vertrokken.,”Veel moderne historici denken echter dat de term “kinderen van de stad “oorspronkelijk gewoon” mensen van de stad ” betekende en dat de legende ontstond toen landloze lijfeigenen uit Hamelen vertrokken om nieuwe kolonies te beginnen in dunbevolkte gebieden van Oost-Europa.

perceel

in het jaar 1376 wordt de Duitse stad Hamelen overspoeld door ratten. De stedelingen gaan naar de burgemeester en eisen dat er iets aan het probleem gedaan wordt. De burgemeester roept een ontmoeting op met de andere belangrijke mensen van de stad., Ze zitten een uur in stilte omdat geen van hen enig idee heeft wat te doen,

een man komt aan de deur. Hij is lang en dun. Hij heeft heldere blauwe ogen en zeer blond haar, hoewel zijn huid enigszins donker is. Hij draagt een vreemde lange jas die half geel en half rood is. Hij zegt dat hij bekend staat als de rattenvanger en dat hij, door het spelen van zijn fluit, in staat is om spreuken uit te spreken over dieren van alle soorten. Hij zegt dat hij normaal gesproken zijn krachten gebruikt om mensen te ontdoen van dieren die hen schade toebrengen en dat machtige heersers in verre landen tevreden klanten zijn van zijn ongediertebestrijdingsdiensten., De rattenvanger zegt dat hij Hamelen van zijn ratten zal bevrijden voor een vergoeding van duizend gulden. De burgemeester zegt dat hij de man graag vijftigduizend Gulden zal betalen als hij kan doen wat hij beweert.

1902 briefkaart met de woorden “Groeten uit Hamelen” erop in het Duits en een afbeelding van de rattenvanger die de ratten wegleidde.

de Pijper gaat onmiddellijk de straat op en begint zijn pijp af te spelen., Alle ratten in de stad beginnen uit de huizen en in de straat te stromen. Alle ratten volgen de Piper naar de rivier. Ze springen er allemaal in en bijna allemaal verdrinken ze. Een rat, beschreven als zijnde zo dapper als Julius Caesar, slaagt erin om de rivier over te zwemmen en terug te keren naar Rat-land. Daar vertelt hij de andere ratten dat de muziek van de Pijper hem visioenen gaf van het lekkerste eten dat je je kunt voorstellen.de inwoners van Hamelen zijn blij dat de ratten weg zijn., Wanneer de Pijper echter vraagt om zijn duizend gulden te ontvangen, zegt de burgemeester dat hij zich dat niet kan veroorloven en biedt de man in plaats daarvan vijftig gulden aan. De teleurgestelde Piper zegt dat een kok in Bagdad hem soep beloofde, het kostbaarste wat hij kon bieden, voor het bevrijden van zijn keuken van schorpioenen. De Pijper waarschuwt de burgemeester dat hij wraak kan nemen op mensen die hem kwaad maken door op zijn pijp te spelen “op een andere manier.”De burgemeester is beledigd als hij wordt vergeleken met een kok en zegt tegen de Piper dat hij zijn ergste moet doen.,

1888 illustratie van de Britse kunstenaar en schrijver Kate Greenaway, die de rattenvanger toont die de kinderen wegvoert.

De Piper begint onmiddellijk weer te spelen. Alle kinderen van de stad rennen de straat op. De burgemeester en de andere belangrijke mensen staan machteloos toe te kijken hoe de kinderen de Piper de stad uit volgen., De inwoners van Hamelin zijn opgelucht om te zien dat, in plaats van naar de rivier te gaan, de Piper de kinderen naar de Koppelberg berg leidt. De inwoners van Hamelin zijn er zeker van dat de Piper nooit over de top van de berg zal kunnen gaan en dat ze in staat zullen zijn om hun kinderen terug te krijgen. Ze zijn geschokt wanneer een deur op magische wijze opent in de berg. De Piper en de kinderen gaan de berg in en de deur sluit snel achter hen.

Er is nog maar één kind over in Hamelen. Hij is kreupel en kon de Piper en de andere kinderen niet bijhouden., De lamme jongen zegt dat de muziek van de Pijper hem sprak van een prachtig land waar fruitbomen, felgekleurde bloemen, felgekleurde vogels en verbazingwekkende dieren, waaronder gevleugelde paarden en bijen die niet kunnen steken. De jongen voegt eraan toe dat, net voordat hij zich alleen buiten de berg bevond, hem werd verteld dat zijn lamme voet zou worden genezen in het prachtige land waar hij naartoe ging.,

De vroegst bekende overlevende afbeelding van de rattenvanger, geproduceerd in 1592 en gekopieerd van het glas-in-loodraster dat vroeger in de Marktkerk in Hamelin stond tot het in 1660 werd vernietigd.

de burgemeester stuurt mensen om de Pijper te zoeken en hem zoveel zilver en goud te bieden als hij wil, als hij alleen de kinderen terug wil brengen. De Pijper is echter niet te vinden., Er wordt bevolen dat alle officiële documenten geschreven in Hamelen moeten beginnen met te zeggen hoe lang het geleden is dat de kinderen verdwenen. Een monument voor de verloren kinderen en een glas-in-lood raam in de kerk vertelt hun verhaal. De naam van de straat in de stad waar de kinderen het laatst werden gezien is veranderd in Pied Piper Street. Er wordt nooit muziek gespeeld in die straat en er mogen nooit uitgaansgelegenheden geopend worden.

voordat het gedicht wordt afgesloten, geeft de verteller enige indicatie over wat er met de kinderen is gebeurd., Er zijn een aantal mensen in Transsylvanië wiens kleding en gewoonten zijn zeer verschillend van die van hun buren. Ze zeggen dat dat komt omdat hun voorouders oorspronkelijk uit Hamelen in Duitsland kwamen en vele jaren ondergronds gevangen zaten, om onbekende redenen, voordat ze uiteindelijk werden vrijgelaten.

De verteller besluit het gedicht met te zeggen dat het belangrijk is om schulden te betalen en dat mensen altijd het exacte bedrag moeten krijgen dat ze beloofd zijn.

voetnoten

  1. het woord pied betekent “gedecoreerd of gekleurd in vlekken”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *