verzorgen van uw fistel

0 Comments

Wat is een arterioveneuze (AV) fistel?

een arterioveneuze (AV) fistel is een type Toegang dat gebruikt wordt bij hemodialyse. Het kan worden gebruikt of dialyse wordt uitgevoerd in een dialysecentrum of u thuis hemodialyse (HHD) uitvoert. Een AV fistel is een verbinding tussen een slagader en een ader creëren van een klaar bron met een snelle doorstroming van bloed. De fistel wordt gevestigd onder de huid en tijdens dialyse gebruikt om tot de bloedstroom toegang te hebben.,

fistels zijn de voorkeurstype toegang omdat het gebruik maakt van de eigen vaten van de patiënt en geen permanente plaatsing van vreemde materialen vereist, zoals die nodig zijn om een AV-graft of katheter te maken. De AV fistel, gevormd door de eigen vaten van de patiënt, is minder infectie-gevoelig dan een katheter, is minder waarschijnlijk dan een graft om problemen met stolling hebben en zorgt voor een goede bloedstroom die kan duren voor decennia.

hoewel een fistel gemakkelijker is om mee te werken dan andere toegangstypen, betekent dat niet dat het volledig zorgeloos is., Dus hier zijn enkele uiteinden om een fistel te verzorgen om optimale bloedstroom voor dialysebehandelingen te handhaven.

oefenen voor uw fistels na een operatie

een AV-fistel moet enkele weken of maanden rijpen voordat het kan worden gebruikt voor hemodialyse, Dus nadat het chirurgisch is aangemaakt, zal uw arts u vragen om te werken aan versterking. Hoe meer access arm oefeningen je doet om te helpen versterken, hoe eerder je in staat om uw fistel te gebruiken zult zijn. Uw arts kan aanbevelen bepaalde arm – en vingeroefeningen die de fistel zal versterken., De oefeningen die uw arts adviseert zal afhangen van waar uw fistel zich bevindt. Fistels bevinden zich meestal in de onderarm of bovenarm. Voordat u begint met een oefening, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.

uw fistel schoon houden

zodra uw AV-fistel sterk genoeg is om te worden gebruikt voor hemodialyse, is het van cruciaal belang dat u deze schoon houdt. Hoewel een fistel minder vatbaar is voor infectie dan andere dialysetypes, is een goede hygiëne nog steeds belangrijk:

  • zoek naar roodheid of zwelling rond het fistelgebied.,
  • Als u pijn ervaart in het gebied van de fistels, vertel dit dan onmiddellijk aan uw arts.
  • Als u koorts krijgt, kan dit een teken van infectie zijn.
  • was en dep uw fistelarm grondig droog vlak voor elke behandeling. Uw dialysecentrum zal u voorzien van voorraden.

een goede bloedstroom door de fistel

bloed moet soepel door uw AV-fistel stromen. Om het risico op bloedstolsels te verminderen, moet u voorzichtig zijn om geen extra druk op het gebied uit te oefenen. Dit kan een aantal veranderingen in uw dagelijkse gewoonten vereisen:

  • draag geen nauwsluitende shirts.,
  • draag geen sieraden (zoals armbanden) die de bloedstroom op uw toegangsarm kunnen beperken.
  • bij het dragen van dingen (boodschappen, tassen, bagage), zorg ervoor dat de riemen of handvatten niet vastdraaien rond uw fistel.
  • wanneer uw bloeddruk wordt afgenomen of bloed wordt afgenomen, gebruik dan uw niet-fistelarm.
  • wanneer u zit of slaapt, zorg er dan voor dat uw hoofd, kussen of kussen niet op uw fistel rust.

controle van de bloedstroom van uw fistels

Controleer dagelijks de bloedstroom door uw AV-fistels. Dit wordt gedaan door aanraking en geluid., Wanneer u uw vingers over uw fistel plaatst, moet u in staat zijn om de beweging van het bloed door het te voelen stromen. Deze sensatie is de ” sensatie.”Laat je dokter weten of de spanning ooit anders voelt. Om te luisteren naar uw bloedstroom, gebruik een stethoscoop en plaats de bel plat op uw fistel. Het geluid dat je hoort wordt de “bruit” (uitgesproken als broo-ee) genoemd. Elke verandering in de toonhoogte kan wijzen op een stolsel (trombolyse) of een vernauwing (stenose) van de fistel. Dit geluid kan veranderen van een suizend geluid naar een fluitachtig geluid.,

samenvatting

meer dan de helft van alle dialysepatiënten gebruikt nu av-fistels omdat het gezonder, gemakkelijker te onderhouden en betere resultaten oplevert dan andere toegangsmethoden. Het verzorgen van uw fistel door het versterken van oefeningen, netheid en dagelijks controleren op de juiste bloedstroom kan uw dialyse behandelingen meer beheersbaar en effectief te maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *