Myth Man's Nike, godin van de overwinning

0 Comments

” o machtige Nike, door mannen begeerd, met ongunstige borsten tot vreselijke woede afgevuurd, u Ik beroep, wiens macht alleen kan onderdrukken rivaliserende woede en molestatie viel. ‘T is van u in de strijd om de kroon, de prijs van de overwinnaar, het teken van zoete roem te verlenen; want gij regeert alle dingen.Nike is de gevleugelde godin van overwinning, snelheid en kracht, in staat om te racen en te vliegen met grote snelheid., Nike vloog rond slagvelden en beloonde de waardige overwinnaars met glorie en roem, gesymboliseerd door een krans van laurierbladeren. Ze verschijnt ook met een palmtak, een krans, of de staf van Hermes.ze werd in beelden en schilderijen voorgesteld als een vrouw met vleugels, gekleed in golvende gewaden, met een krans en/of een palmtak in haar uitgestrekte hand. Ze wordt ook vaak getoond met de staf van Hermes, die haar rol als boodschapper van overwinning vertegenwoordigt.,Nike wordt ook afgebeeld door een trofee op te richten, of, vaak, met uitgespreide vleugels boven de overwinnaar te zweven in een wedstrijd die de Romeinen haar Victoria noemden.vreemd genoeg, hoewel Nike een van de oudste Griekse godinnen uit de oudheid is, die zelfs ouder is dan de machtige Olympiërs, komt ze niet prominent voor in veel mythen.Nike wordt vaak gevonden in het gezelschap van de godin van wijsheid en oorlog, Athena, die nooit een nederlaag duldt. Het is niet verrassend dat ze ook vaak naast Zeus, de koning van de Olympiërs, zit of zelfs door hem of Athena in hun open handpalmen wordt vastgehouden.,de oude dichter Pausanias, in zijn beschrijving van Griekenland 1. 1. 3 heeft dit te zeggen over Nike ‘ s standbeeld in Attica:
“In de tempel van Zeus in Peiraios in Attika:de beelden zijn van brons; Zeus heeft een staf en een Nike. het was natuurlijk voor de oude Grieken om de overwinning te associëren met Zeus en Athena – deze twee machtige godheden waren immers niet gewend om te verliezen.Nike vocht aan de zijde van Zeus in zijn beroemde strijd tegen de Titanen, en hielp hem bij het winnen van zijn geduchte rivalen., Als gevolg van deze epische strijd, Zeus kreeg de controle over de berg Olympus en werd de Opperste Olympiër.volgens de klassieke mythe bracht hun moeder Styx Nike en haar broers Zelos, Cratos en Bia naar de leider van de opstand, Zeus, toen de jonge god bondgenoten verzamelde voor de Titan oorlog tegen de oudere goden.na het ontvangen van een geschenk van een gouden wagen van Zeus, nam Nike de rol van de goddelijke wagenmenner voor hem op zich, een rol waarin ze vaak wordt geportretteerd in de klassieke Griekse kunst. Alle vier broers en zussen werden aangesteld als wachters, die de wacht hielden naast de troon van Zeus.,Zeus beloonde Styx na zijn overwinning op de Titanen door haar te veranderen in de beroemde onderwereld rivier Styx, op wiens wateren de goden hun eden zweren.Hesiod, de Griekse dichter, in zijn epische gedicht genaamd Theogony (geboorte van de goden), geeft een geweldig verslag van hoe Nike en haar broers en zussen kwamen om de hulp van Zeus:
“En Styx De dochter van Okeanos (Oceanus) werd verbonden met Pallas en bare Zelos (emulatie) en trim-ankled Nike (overwinning) in het huis. Ook bracht ze Kratos (Cratus, kracht) en Bia (kracht) voort, prachtige kinderen.,”deze hebben geen huis buiten Zeus, noch enige woning noch pad, behalve dat waarin God hen leidt, maar ze wonen altijd bij Zeus de luide donderer. Want zo plande Styx, De doodloze dochter van Okeanos, op die dag dat de Olympisch Lichtmaker alle onsterfelijke goden naar de grote Olympus riep, en zei dat wie van de goden met hem tegen de Titanen zou vechten, hij hem niet uit zijn rechten zou verdrijven, maar ieder zou het ambt moeten hebben dat hij voorheen onder de onsterfelijke goden had.”en hij verklaarde dat hij die zonder ambt en rechten was als rechtvaardig., Dus de doodloze Styx kwam eerst naar Olympos met haar kinderen door de humor van haar lieve vader. En Zeus eerde haar, en gaf haar zeer grote gaven, voor haar stelde hij aan tot de grote eed der goden, en haar kinderen om altijd met hem te leven. En zoals hij beloofde, zo voerde hij aan hen allen volledig.”de Nike van Samothrace, of gevleugelde overwinning wordt algemeen erkend als een van de mooiste stukken van hellenistische sculptuur. Ontdekt op Samothracië in 1863 en nu in het Louvre Museum, Parijs, werd het waarschijnlijk opgericht door Rhodiërs rond 203 v.Chr. om een zeeslag te herdenken., Uit opgravingen is gebleken dat de sculptuur op een vlaggenschip is geplaatst, dat zodanig in de grond is geplaatst dat het leek te zweven.het standbeeld van Nike in Athene wordt zonder vleugels afgebeeld en heet Nike Apteron (vleugelloze overwinning). De Atheners namen haar vleugels af om aan te geven dat ze in hun stad blijvend was – ze wilde niet wegvliegen, geloofden ze.er zijn twee hoofdversies van Nike ‘ s afkomst: Pallas en Styx-Pallas is de zoon van de Titan Crius en Eurybia, dochter van Pontus & Gaia (Moeder Aarde)., Styx is een dochter van de Titan Oceanus (Oceaan), en een prominente rivier in de onderwereld.2) Ares en unknown-Ares is de god van de oorlog.Nike woont op de berg Olympus met haar broers Zelus (ook bekend als Zelos), Cratos en Bia.
Je kunt Nike ‘ s natuur beter begrijpen door een kijkje te nemen op haar broers:
Zelus (“ijver, rivaliteit”) is de personificatie van rivaliteit of emulatie. Hij is de zoon van Styx En De Titan Pallas en is de constante metgezel van Zeus. Cratos (“kracht, suprematie”) is de oude Griekse personificatie van kracht en dominantie., Net als zijn andere broers en zussen is hij een constante en waakzame metgezel van Zeus. Bia (“kracht”) is de personificatie van kracht en kracht. Bia was het meest bekend als degene die gemaakt werd om de machtige Titan Prometheus aan een rots te binden als straf van Zeus. Hij werd veroordeeld voor het stelen van vuur van de goden en het leveren aan mensen op aarde, in tegenstelling tot Zeus ‘ orders.er was niets zoeter voor de oude Grieken dan de zoete vruchten van de overwinning te proeven, of het nu in oorlog, in liefde of in atletiek was., Dit is een passie die tot op de dag van vandaag overleeft, en de sensatie van de overwinning is een van de beste gevoelens in de wereld.Nike is een van de meest geportretteerde figuren op oude munten. Zelfs vandaag, sinds Giuseppe Cassioli ’s ontwerp voor de Olympische Zomerspelen 1928, draagt het gezicht van elke Olympische medaille Nike’ s figuur met een palmblad in haar rechterhand en een Laurierkroon van de winnaar in haar linkerhand.,zoals eerder vermeld, werd Nike afgebeeld in oude Griekse vaasschilderijen met een verscheidenheid aan attributen, waaronder een krans of sjerp om een overwinnaar te kronen, een kom en beker voor overwinningsdranken, een wierookbrander, een altaar en een lier voor de viering van de overwinning in zang.in scènes van de Gigantomachia (Oorlog van de reuzen) verschijnt ze vaak in de strijdwagen van Zeus. In mozaïek kunst en munten Nike wordt vaak weergegeven met een palmtak als symbool van de overwinning. Op een schild staat ook de overwinning van de Veroveraar.,veel moderne bedrijven hebben hun naam ontleend aan de Griekse mythologie, in een poging om een winnende afbeelding te presenteren. De beroemdste is natuurlijk Nike, de internationale sportgigant. Wie zou zijn product niet willen associëren met winnen?naast het beroemde schoenenbedrijf Nike,Project Nike, is een Amerikaans raketafweersysteem vernoemd naar de godin Nike.de eerste FIFA wereldbekertrofee, die de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal viert die om de vier jaar wordt gehouden, bevatte een figuur van Nike die een vaartuig vasthield. Het heette “overwinning”.,het exclusieve Autobedrijf Rolls Royce heeft Nike als motorkapversiering op hun auto ‘ s. Ook, de Honda Automobile Company ‘ s logo is geà nspireerd door godin Nike.
veel namen zijn afkomstig van Nike. Deze omvatten Nick, Nicholas, Nikolaos, Nicola, Nicolai, Nikolai, Nicolae, Nils, Klaas, Nicole, Ike, Niki, Nikita, Nika, Niketas en Nico.het meervoud van Nike is Nikai. Hier is een stuk uit Pausanias, beschrijving van Griekenland 5. 11. In zijn rechterhand droeg hij een Nike, die, net als het beeld, van ivoor en goud is; zij draagt een lint en — op haar hoofd–een krans . . ., er zijn vier Nikai (overwinningen), vertegenwoordigd als dansende vrouwen, één aan elke voet van de troon, en twee anderen aan de voet van elke voet.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *