Millennium bug-was het een mythe?

0 Comments
Image copyright Action 2000

herinner je de millennium bug?

dat doe ik zeker – eind jaren negentig heb ik een aantal deskundigen geïnterviewd die waarschuwden dat veel computers het niet zouden aankunnen wanneer de datum naar 01/01/2000 werd verschoven.

enorme sommen werden besteed om zich voor te bereiden op de gevolgen van deze bug – of beter gezegd feature – in de manier waarop sommige oudere systemen datums behandelden.,maar op 1 januari viel middernacht voorbij en de crisis kwam niet tot stand – vliegtuigen vielen niet uit de lucht, elektriciteitscentrales smolten niet.

dus was de Y2K bug allemaal een gedoe over niets?

dat is zeker de mening van Sir Bernard Jenkin MP die wat hij gelooft overdreven angsten over een no-deal Brexit heeft vergeleken met de bug.hij vertelde BBC Radio 4″s Today programme op maandag:” we will look back and wonder what all the ophef was about-a bit like the millennium bug, remember all the experts on the millennium bug?,”

Image caption BBC News meldde geen” grote”problemen op de eerste dag van de 21e eeuw

op Twitter vroeg ik mensen die betrokken waren geweest bij het bestrijden van de bug om hun reactie op deze opmerking.

Er volgde een vloedgolf van tweets, die bijna allemaal vijandig stonden tegenover de analyse van Sir Bernard.

IT-deskundigen herinnerden aan hun werk aan het eind van de jaren negentig.,

” ik besteedde maanden in 1998-99 aan het controleren en repareren van software om ervoor te zorgen dat radiosystemen voor hulpdiensten et cetera niet faalden,”zei Peter West.

Frances Coppola, die werkte voor een verzekeringsmaatschappij die teams van analisten en programmeurs leidde, zei: “We vonden bugs en we fixed them. Het is omdat we het zo goed deden dat mensen die er niet bij betrokken waren denken dat er nooit een probleem was.,”

  • Zie meer verhalen en video ’s als deze

Richard Gaywood, die drie zomers als stagiair werkte aan Y2K-testen in de nucleaire industrie, zei:” We testten elk stukje software dat we hadden. Ik, persoonlijk, heb weken en weken besteed aan slechts een van hen. Ik heb geen insecten gevonden. Collega ‘ s wel. Ze waren op tijd gemaakt.,”

James Christie, die werkte als een test manager voor IBM bij een verzekeringsmaatschappij, zei: “Ik schreef een rapport waarschuwing dat zonder remediërende Y2K werk het bedrijf kon” t produceren geloofwaardige rekeningen die de jaarlijkse audit zou passeren. De aandelenkoers zou zijn gecrasht. Ik werd geloofd.”

en Matthew Hackling zei: “ik klom door de dakruimtes van maximaal beveiligde gevangenissen aan het inventariseren van PLC’ s voor Y2K – 80% van de systemen Werkte prima, 15% datum-rolde over naar 1970, 3% faalde, misschien 2% catastrofaal.,”

nu kreeg ik een reactie van een IT-consultant in de stad, John McGregor, die vond dat de invoering van de euro een veel groter probleem was geweest.

“Hard werken”

maar bijna iedereen zei dat het alleen dankzij enorme hoeveelheden inspanning en jaren van planning was dat de echte dreiging van de bug was beperkt. Alec Muffett, die van 1992 tot 2009 bij Sun Microsystems werkte, zei: “Iedereen die zegt dat de millennium bug in zekere zin een vochtige squib was, negeert dat het een squib was door hard werken.,”

natuurlijk hebben veel van de betrokkenen veel geld verdiend met de Y2K voorbereidingen en je zou niet verwachten dat ze terugkijken en reflecteren dat hun werkgevers in een mythe hadden geloofd.maar wat de werkelijke omvang van de dreiging ook moge zijn, het lijkt duidelijk dat niets doen aan de millenniumbug aan het eind van de jaren negentig geen optie was die industrieën die afhankelijk waren van het goed functioneren van computersystemen zich konden veroorloven.,

ter vergelijking, stel je voor dat je de NHS en andere organisaties in 2016 vertelt dat er geen noodzaak was om verouderde Windows-systemen bij te werken om de dreiging van ransomware tegen te gaan.

verstandig advies over een mythisch gevaar – of roekeloze zelfgenoegzaamheid? Jij beslist.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *