hoe het gewogen gemiddelde in Excel te berekenen

0 Comments

de zelfstudie toont twee eenvoudige manieren om het gewogen gemiddelde in Excel te berekenen-met behulp van de functie SOM-of SOMPRODUCT.

in een van de vorige artikelen bespraken we drie essentiële functies voor het berekenen van het gemiddelde in Excel, die zeer eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Maar wat als sommige waarden meer “gewicht” hebben dan andere en dus meer bijdragen aan het eindgemiddelde? In dergelijke situaties moet u het gewogen gemiddelde berekenen.,

hoewel Microsoft Excel geen speciale gewogen gemiddelde functie biedt, heeft het wel een paar andere functies die nuttig zullen blijken in uw berekeningen, zoals wordt aangetoond in de formule voorbeelden die volgen.

 • Wat is gewogen gemiddelde?
 • hoe het gewogen gemiddelde in Excel te berekenen
  • somformule voor het gewogen gemiddelde
  • SOMPRODUCTFORMULE voor het gewogen gemiddelde

Wat is het gewogen gemiddelde?

gewogen gemiddelde is een soort rekenkundig gemiddelde waarbij sommige elementen van de gegevensverzameling belangrijker zijn dan andere., Met andere woorden, aan elke waarde die gemiddeld moet worden, wordt een bepaald gewicht toegekend.

De cijfers van studenten worden vaak berekend aan de hand van een gewogen gemiddelde, Zoals weergegeven in de volgende schermafbeelding. Een normaal gemiddelde wordt eenvoudig berekend met de Excel AVERAGE-functie. We willen echter dat de gemiddelde formule rekening houdt met het gewicht van elke activiteit in kolom C.

in wiskunde en statistiek berekent u het gewogen gemiddelde door elke waarde in de set te vermenigvuldigen met zijn gewicht, dan telt u de producten op en deelt u de som van de producten door de som van alle gewichten.,

in dit voorbeeld, om het gewogen gemiddelde (totale rang) te berekenen, vermenigvuldigt u elke rang met het overeenkomstige percentage (omgerekend naar een decimaal), telt u de 5 producten bij elkaar op en deelt u dat getal door de som van 5 gewichten:

((91*0.1)+(65*0.15)+(80*0.2)+(73*0.25)+(68*0.3)) / (0.1+0.15+0.2+0.25+0.3)=73.5

zoals u ziet, zijn een normale gemiddelde graad (75,4) en gewogen gemiddelde (73,5) verschillende waarden.,

berekenen van het gewogen gemiddelde in Excel

in Microsoft Excel wordt het gewogen gemiddelde berekend met dezelfde aanpak, maar met veel minder inspanning omdat Excel-functies het meeste werk voor u doen.

Voorbeeld 1. Berekening van het gewogen gemiddelde met behulp van de SUM-functie

Als u basiskennis hebt van de Excel SUM-functie, heeft de onderstaande formule nauwelijks uitleg nodig:

=SUM(B2*C2, B3*C3, B4*C4, B5*C5, B6*C6,)/SUM(C2:C6)

in wezen voert het dezelfde berekening uit als hierboven beschreven, behalve dat u celverwijzingen in plaats van getallen verstrekt.,

zoals u kunt zien in de schermafbeelding, geeft de formule precies hetzelfde resultaat terug als de berekening die we zojuist deden. Let op het verschil tussen het normale gemiddelde geretourneerd door de GEMIDDELDE functie (C8) en het gewogen gemiddelde (C9).

hoewel de somformule zeer eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen is, is het geen haalbare optie als u een groot aantal elementen te Gemiddelde hebt. In dit geval, je”d beter gebruik maken van de SUMPRODUCT functie zoals aangetoond in het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 2., Het vinden van gewogen gemiddelde met SUMPRODUCT functie

Excel ” s SUMPRODUCT functie past perfect voor deze taak omdat het is ontworpen om producten samen te tellen, dat is precies wat we nodig hebben., Dus, in plaats van de vermenigvuldiging van elk waarde door zijn gewicht individueel, u levert twee matrices in de SOMPRODUCT formule (in deze context, een array is een aaneengesloten bereik van cellen), en het resultaat vervolgens gedeeld door de som van de gewichten:

=SOMPRODUCT(values_range, weights_range) / SUM(weights_range)

in de Veronderstelling dat de waarden voor gemiddelde en in de cellen B2:B6 en gewichten in de cellen C2:C6, onze Somproduct Gewogen Gemiddelde van de formule gaat uit van de volgende vorm:

=SUMPRODUCT(B2:B6, C2:C6) / SUM(C2:C6)

de werkelijke waarden achter een array te selecteren in de formulebalk en druk op de F9-toets., Het resultaat zal vergelijkbaar zijn met dit:

dus, wat de functie SUMPRODUCT doet is de 1e waarde in array1 vermenigvuldigen met de 1e waarde in array2 (91*0.1 in dit voorbeeld), dan de 2e waarde in array1 vermenigvuldigen met de 2e waarde in array2 (65*0.15 in dit voorbeeld), enzovoort. Wanneer alle vermenigvuldigingen zijn gedaan, telt de functie de producten op en geeft die som terug.,

om er zeker van te zijn dat de functie SUMPRODUCT een juist resultaat oplevert, vergelijk het met de somformule uit het vorige voorbeeld en je zult zien dat de getallen identiek zijn.

bij het gebruik van de SUM – of SUMPRODUCT-functie om het gewichtsgemiddelde in Excel te vinden, hoeven gewichten niet per se 100% op te tellen. Zij hoeven ook niet in procenten te worden uitgedrukt., U kunt bijvoorbeeld een prioriteit / belang-schaal maken en een bepaald aantal punten toewijzen aan elk item, zoals aangetoond in de volgende schermafbeelding:

nou, dat is alles over het berekenen van gewogen gemiddelde in Excel. U kunt de gewogen gemiddelde spreadsheet downloaden en de formules op uw gegevens proberen. In de volgende tutorial, we gaan een goede blik op het berekenen van het voortschrijdend gemiddelde hebben. Ik dank u voor het lezen en kijk ernaar uit om u volgende week te zien!,

 • Hoe te gemiddelde in Excel (AVERAGE, AVERAGEIF, AVERAGEIFS)
 • Hoe voortschrijdend gemiddelde in Excel te berekenen
 • Hoe CAGR (compound annual growth rate) in Excel – formule voorbeelden
 • gemiddelde, mediaan en modus in Excel
 • Excel subtotaal functie met formulevoorbeelden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *