Trochleaire zenuwverlamming

0 Comments

lokalisatie van Trochleaire zenuwverlamming

hoewel trochleaire zenuwverlamming verantwoordelijk is voor een meerderheid van de gevallen van verworven verticaal scheelzien, worden trochleaire zenuwverlamming minder vaak herkend dan oculomotorische of abducenszenuwverlamming. Een laesie waarbij de trochleaire kern of zijn fascicles kan resulteren in contralaterale parese van de superieure schuine spier., Unilaterale of bilaterale superieure schuine parese kan optreden bij niet-traumatische etiologieën, waaronder nucleaire aplasie, mesencefalische beroerte, tumor, arterioveneuze malformatie en demyelinisatie. De meeste mesencephalic laesies veroorzaken trochlear zenuwverlammingen verraden hun aanwezigheid door het veroorzaken van schade aan naburige structuren., Bijvoorbeeld, unilaterale laesies met betrekking tot de vierde zenuwkern of zijn fascicles vóór decussation in de voorste medullaire velum en aangrenzende sympathische vezels kan produceren een ipsilaterale Horner”s syndroom (deksel hangen (ptosis) en een kleine pupil (miosis)) en contralaterale superieure schuine parese. Ventrolaterale uitbreiding van een laesie aan de superieure cerebellaire steel kan leiden tot ipsilaterale dysmetrie en truncale ataxie.,

bij kinderen en volwassenen zijn aangeboren afwijkingen en trauma de meest voorkomende oorzaken van geïsoleerde unilaterale of bilaterale trochleaire zenuwverlamming waarbij een etiologie kan worden bepaald. Zijn lange loop rond het mesencephalon, in de buurt van de rand van het tentorium, maakt deze zenuw bijzonder kwetsbaar, en een klap op het voorhoofd zal een contractoup kneuzing van een of beide vierde zenuwen veroorzaken door het duwen van de zenuw tegen het stijve tentorium. Ernstige frontale hoofdtrauma kan bilaterale vierde zenuwverlamming veroorzaken waarschijnlijk als gevolg van kneuzing van de voorste medullaire velum., Bilaterale trochleaire zenuwverlamming kan een teken zijn van het dorsale middenhersensyndroom, met laesies die beide zenuwen in de buurt van het voorste medullaire velum aantasten.

ischemische neuropathie veroorzaakt door diabetes of andere vasculopathieën kan elk segment van de trochleaire zenuw beïnvloeden. In de subarachnoïdale ruimte kan geïsoleerde vierde zenuwverlamming optreden. Bij andere laesies hangt de precieze lokalisatie af van de schade aan naburige structuren., Aangezien de zenuwbanen anterolateraal rond de middenhersenen, betrokkenheid van de superieure cerebellaire staartstok vóór de decussatie kan worden gemanifesteerd door ipsilaterale cerebellaire tekenen. Een contralaterale hemiparese, voornamelijk met betrekking tot het been, zou de laesie meer anteriorly lokaliseren waar de zenuw schommelt rond de cerebrale Steel. Binnen de subarachnoïde ruimte, de zenuw kan ook worden verwond door neurochirurgische procedures en het is waarschijnlijk hier dat zenuwschade optreedt door na lumbale punctie of spinale anesthesie., Tumoren van de trochleaire zenuw, vooral schwannomas, kunnen ook geïsoleerde trochleaire zenuwverlammingen veroorzaken.

laesies in de caverneuze sinus of superieure orbitale fissuur kunnen betrekking hebben op alle oculaire motorische zenuwen en de oftalmische tak van de trigeminus zenuw met daaropvolgende retroorbitale pijn aan de aangedane kant. Hoewel orbitale processen de trochleaire zenuw kunnen beschadigen, is vaker directe schade aan de superieure schuine spier of trochlea verantwoordelijk voor verticale diplopie met een orbitale laesie. Trauma, tumor, of andere infiltratieve processen zijn de gebruikelijke etiologieën.,

zelden kan myasthenia gravis een geïsoleerde superieure schuine zwakte vertonen die een trochleaire zenuwlaesie simuleert. Schildklier oftalmopathie kan presenteren met wat lijkt op een unilaterale superieure oblique parese (waarschijnlijk daadwerkelijk veroorzaakt door een restrictief proces van de tegenovergestelde inferieure rectus spier).

betrokkenheid van de trochleaire zenuw moet altijd worden gezocht in de aanwezigheid van een derde zenuwverlamming. In dit geval voorkomt adductiezwakte dat de superieure schuine spier het oog drukt., Echter, als de superieure schuine spier functioneel is, intorts het oog wanneer de patiënt wordt gevraagd om naar beneden te kijken. Deze oogintorsie is subtiel en kan het best worden opgemerkt door te kijken naar de beweging van een horizontaal gelegen conjunctivaal vat.

Myokymie van de Superior oblique muscle, een unioculaire rotatory microtremor, kan episodes van verticale oscillopsie, glinsterende of voorbijgaande diplopie veroorzaken. Deze aandoening is meestal goedaardig. Het kan een superieure schuine parese volgen en heeft een natuurlijke geschiedenis van terugkerende spontane remissies en recidieven., De myokymie kan optreden in primaire positie of worden veroorzaakt door bewegingen in of uit de richting van de actie van de superieure schuine spier. Superior oblique myokymia kan zelden een geïsoleerde manifestatie van tektale ziekte zijn. Superieure schuine myokymie is ook beschreven met loodvergiftiging en adrenoleukodystrofie. Neurovasculaire compressie van de trochleaire zenuw bij de worteluitgangszone kan verantwoordelijk zijn voor veel gevallen van superieure schuine myokymie., Deze monoculaire aandoening heeft zowel phasische en tonische componenten en wordt verondersteld te wijten zijn aan een disfunctie beperkt tot de superieure schuine motor eenheid, misschien spontane ontlading van trochleaire motor neuronen die regeneratieve veranderingen hebben ondergaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *