The Cask of Amontillado

0 Comments

door Edgar Allan Poe-Published 1847

The thousand blessures of Fortunato I had gedragen as I best could, but when he waagde upon insult I zwowed revenge. U, die de aard van mijn ziel zo goed kent, zult echter niet veronderstellen, dat u een bedreiging uitsprak. Eindelijk zou ik worden gewroken; dit was een punt zeker, geregeld-maar de zeer Definitive waarmee het werd besloten uitgesloten van het idee van risico. Ik moet niet alleen straffen, maar straffeloos straffen., Een onrecht wordt niet ongedaan gemaakt wanneer de vergelding haar herstel treft. Het is even onbewogen als de wreker er niet in slaagt zich als zodanig te voelen voor hem die het verkeerde heeft gedaan. Het moet duidelijk zijn dat ik Fortunato geen reden had gegeven om aan mijn goede wil te twijfelen. Ik ging verder, net als mijn in om te glimlachen in zijn gezicht, en hij zag niet in dat mijn nu te glimlachen was bij de gedachte van zijn immolatie.hij had een zwak punt –dit Fortunato — hoewel hij in andere opzichten een man was om gerespecteerd en zelfs gevreesd te worden. Hij was trots op zijn kennerschap in wijn., Weinig Italianen hebben de ware virtuoze geest. Voor het grootste deel hun enthousiasme wordt aangenomen om de tijd en de gelegenheid aan te passen, om bedrog te oefenen op de Britse en Oostenrijkse miljonairs. In de schilderkunst en gemmary was Fortunato, net als zijn landgenoten, een kwakzalver, maar in de kwestie van oude wijnen was hij oprecht. In dit opzicht verschilde ik niet wezenlijk van hem; –Ik was zelf bekwaam in de Italiaanse wijnjaren, en kocht grotendeels wanneer ik kon. Het was over de schemering, op een avond tijdens de Opperste waanzin van het carnaval seizoen, dat ik ontmoette mijn vriend., Hij viel me aan met overmatige warmte, want hij had veel gedronken. De man droeg bont. Hij had op een nauwsluitende parti-gestreepte jurk, en zijn hoofd werd bekroond door de kegelvormige kap en klokken. Ik was zo blij hem te zien dat ik dacht dat ik nooit zijn hand had moeten wringen. Ik zei tegen hem –“mijn beste Fortunato, je bent gelukkig ontmoet. Hoe opmerkelijk goed je er vandaag uitziet. Maar ik heb een fluitje gekregen van wat voor Amontillado doorgaat, en ik heb mijn twijfels.”

” hoe?”zei hij. “Amontillado, een pijp? Onmogelijk! En midden in het carnaval!,””Ik heb mijn twijfels, “antwoordde ik,” en ik was dom genoeg om de volledige Amontillado prijs te betalen zonder u te raadplegen in de zaak. Je was niet te vinden, en ik was bang om een koopje te verliezen.””Amontillado!””Ik heb mijn twijfels.””Amontillado!”En ik moet ze bevredigen.””Amontillado! Nu je verloofd bent, ben ik op weg naar Luchresi. Als iemand een kritische wending heeft, is hij het wel. Luchresi kan Amontillado niet van Sherry onderscheiden. En toch zullen sommige dwazen het hebben dat zijn smaak overeenkomt met die van jou. “Kom, laat ons gaan.””Waarheen? Naar jullie kluizen.,””Mijn vriend, Nee, Ik zal u niet opdringen. Ik zie dat je een verloving hebt. Luchresi – “” ik heb geen verloving; – kom.”Mijn vriend, Nee. Het is niet de verloving, maar de strenge kou, waarmee ik zie, dat gij verdrukt zijt. De kluizen zijn onuitstaanbaar vochtig. Ze zijn bedekt met salpeter.””Laat ons toch gaan. De kou is niets meer. Amontillado! Je bent opgedrongen. En wat Luchresi betreft, hij kan Sherry niet onderscheiden van Amontillado.,– “Zoo sprekende, Nam Fortunato mijn arm in bezit; en ik deed een masker van zwarte zijde aan, en trok een roquelaire om mij heen, en liet hem mij naar mijn palazzo haasten.

Er waren geen verzorgers thuis; ze waren ondergedoken om zich te vermaken ter ere van de tijd. Ik had hun gezegd dat ik niet terug zou komen voor de ochtend, en had hun expliciete orders gegeven om niet te roeren uit het huis. Deze bevelen waren voldoende, wist ik, om hun onmiddellijke verdwijning te verzekeren, een en al, zodra ik me omdraaide., Ik nam van hun schansen twee flambeaux, en gaf een aan Fortunato, boog hem door verschillende suites van Kamers naar de poort die leidde in de gewelven. Ik passeerde een lange en wenteltrap, en vroeg hem voorzichtig te zijn als hij volgde. Wij kwamen aan den voet van den afdaling, en stonden te zamen op den vochtige grond der catacomben der Montresors. De gang van mijn vriend was wankel, en de klokken op zijn pet rinkelden terwijl hij liep. “De pijp,” zei hij. “Het is nog Verder,” zeide ik, ” maar let op het witte Webwerk, dat uit de muren van deze grot blinkt.,”Hij draaide zich naar mij, en keek in mijn ogen met twee filmy orbs die het rheum van intoxicatie gedistilleerd.

“Drink,” zei ik, hem de wijn aanbieden. Hij hief het op zijn lippen met een leer. Hij pauzeerde en knikte naar mij vertrouwd, terwijl zijn klokken rinkelden. “Ik drink,” zei hij, ” op de begraven die rust om ons heen.”En ik op je lange leven.”Hij nam weer mijn arm, en we gingen verder. “Deze gewelven, “zei hij,” zijn uitgebreid.””De Montresors, “antwoordde ik,” waren een grote en talrijke familie. Ik vergeet je armen.,””Een enorme menselijke voet d” of, in een veld azuurblauw; de voet verplettert een slang ongebreideld waarvan de tanden zijn ingebed in de hiel. En het motto?””Nemo me impune vetersit.””Goed!”zei hij. De wijn schitterde in zijn ogen en de klokken rinkelden. Mijn eigen fantasie werd warm met de Medoc. We waren door lange muren van opgestapelde skeletten gegaan, met vaten en Vuisten vermengd, in de diepste uitsparingen van de catacomben. Ik pauzeerde weer, en deze keer maakte ik dapper om Fortunato te grijpen door een arm boven de elleboog.

aan de verste kant van de crypt leek er nog een minder ruim., De muren waren bekleed met menselijke resten, opgestapeld aan het gewelf boven, in de vorm van de grote catacomben van Parijs. Drie zijden van dit interieur Crypte waren nog steeds versierd op deze manier. Van de vierde zijde waren de beenderen naar beneden geworpen, en lagen promiscuously op de aarde, het vormen van op een bepaald punt een heuvel van enige grootte. Binnen den wand, die aldus door de verplaatsing der beenderen werd blootgesteld, bemerkten wij een stilstaande binnenste Crypte of uitsparing, in de diepte ongeveer vier voet, in de breedte drie, in de hoogte zes of zeven., Het leek te zijn gebouwd voor geen bijzonder gebruik in zichzelf, maar vormde slechts het interval tussen twee van de kolossale steunen van het dak van de catacomben, en werd ondersteund door een van hun omschrijvende muren van massief graniet.het was tevergeefs dat Fortunato, die zijn doffe fakkel optilde, probeerde zich in de diepte van de uitsparing te wrikken. Het einde van het zwakke licht liet ons niet toe om te zien. — “Ga voort, “zeide ik,” hierin is de Amontillado. Wat Luchresi betreft — ” hij is een onwetende, “onderbrak mijn vriend, toen hij onstuimig naar voren stapte, terwijl ik hem onmiddellijk volgde., In Nis, en het vinden van een ogenblik had hij het uiteinde van de nis bereikt, en het vinden van zijn vooruitgang gearresteerd door de rots, stond Dom verbijsterd. Nog een oogenblik en ik had hem aan het graniet gebonden. In het oppervlak waren twee ijzeren nietjes, ver van elkaar ongeveer twee voeten, horizontaal. Van een van deze hing een korte ketting, van de andere een hangslot. Het gooien van de schakels om zijn middel, het was maar het werk van een paar seconden om het te beveiligen. Hij was te verbaasd om weerstand te bieden. Ik trok de sleutel terug uit de pauze., “Steek je hand over de muur, “zei ik,” je kunt het niet helpen het nitre te voelen. Inderdaad, het is erg vochtig. Ik smeek u nogmaals om terug te keren. Nee? Dan moet ik je verlaten. Maar ik moet je eerst alle aandacht geven die ik heb. De Amontillado.”ejaculeerde mijn vriend, nog niet hersteld van zijn verbazing. “Waar, “antwoordde ik,” de Amontillado.”

terwijl ik deze woorden zei, hield ik me bezig met de stapel botten waarover ik eerder gesproken heb. Toen ik ze aan de kant gooide, ontdekte ik al snel een hoeveelheid bouwsteen en mortel., Met deze materialen en met behulp van mijn troffel, begon ik krachtig te muur de ingang van de nis. Ik had nauwelijks de eerste laag van het metselwerk gelegd, toen ik ontdekte dat de bedwelming van Fortunato in grote mate was uitgewerkt. De eerste aanwijzing die ik hiervan had was een lage kreun uit de diepte van de pauze. Het was niet de kreet van een dronken man. Er was toen een lange en hardnekkige stilte. Ik legde de tweede laag, en de derde, en de vierde; en toen hoorde ik de woedende trillingen van de keten., Het geluid duurde eenige minuten, en om het met meer voldoening te kunnen aanhoren, hield ik mijne arbeid op en ging op de beenderen zitten. Toen eindelijk het gekletst verdwenen, ik hervatte de troffel, en eindigde zonder onderbreking de vijfde, de zesde, en de zevende rij. De muur was nu bijna op een niveau met mijn borst. Ik pauzeerde opnieuw, en hield de flambeaux boven het metselaar-werk, wierp een paar zwakke stralen op de figuur binnen. Een opeenvolging van luide en schelle schreeuwen, die plotseling uit de keel van de geketende vorm barsten, leek me heftig terug te duwen., Even aarzelde ik, ik beefde. Toen ik mijn rapier losmaakte, begon ik hem te betasten omtrent den pauze; maar de gedachte van een oogenblik stelde mij gerust. Ik legde mijn hand op de vaste stof van de catacomben en voelde me tevreden. Ik kwam weer op den muur; Ik antwoordde op de kreten van hem, die riep. Ik Re-echo ‘ s, Ik hielp, ik overtrof hen in volume en in kracht. Ik deed dit, en het geschreeuw groeide nog steeds.

Het was nu middernacht en mijn taak liep ten einde. Ik had de achtste, negende en tiende rij voltooid., Ik had een deel van de laatste en de elfde voltooid; er bleef slechts één steen om te worden gemonteerd en gepleisterd in. Ik worstelde met zijn gewicht; Ik plaatste het gedeeltelijk in zijn voorbestemd positie. Maar nu kwam er uit de nis een lage lach die de haren op mijn hoofd oprichtte. Het werd opgevolgd door een droevige stem, die ik moeilijk kon herkennen als die van de nobele Fortunato.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *