Verworven oorzaken van secundair hypogonadisme bij de volwassen man

0 Comments

hypogonadisme bij een man kunnen worden gedefinieerd als een klinisch syndroom dat het gevolg is van een afname van een van de twee belangrijkste functies van de testes: spermaproductie of testosteronproductie.1 wanneer deze afwijkingen het gevolg zijn van de ziekte van de testes, wordt het primair hypogonadisme genoemd. Als de hypofyse of hypothalamus de bron van de dysfunctie is, staat de ziekte bekend als secundair hypogonadisme., Metingen van luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) helpen deze twee vormen van hypogonadisme te onderscheiden. In primair hypogonadisme worden het aantal zaadcellen en het totale testosteron (t) verminderd, en het resulterende verlies van negatieve feedback leidt tot verhoogde LH en FSH. Bij secundair hypogonadisme zijn ook het aantal zaadcellen en de totale t laag, maar LH en FSH zijn laag of normaal. Veel voorkomende aandoeningen kunnen leiden tot een verworven vorm van secundair hypogonadisme bij volwassen mannen. De meest voorkomende hiervan zullen hier worden beoordeeld.,

symptomen van verworven hypogonadisme bij de volwassen man kunnen niet-specifiek en subtiel zijn, mogelijk omdat de testosteronweefsels al volledig ontwikkeld zijn of omdat andere androgenen (zoals die van de bijnier) dit kunnen compenseren. Toch kunnen symptomen problematisch zijn. Een groot onderzoek onder militaire veteranen met erectiestoornissen meldde een prevalentie van laag testosteron bij 18,7% van deze patiënten, terwijl 4,6% verhoogde prolactinespiegels had.,2 verhoogde prolactine alleen kan vaak leiden tot verminderd libido, erectiestoornissen, onvruchtbaarheid en gynaecomastie bij mannen—alle symptomen vergelijkbaar met hypogonadisme. De symptomen kunnen duidelijker zijn als het hypogonadisme zich in de loop van weken en maanden ontwikkelt (zoals bij gebruik van hoge doses glucocorticoïden of een massa in het gebied van de hypofyse, zoals een prolactinoom).

als de aandoening begint vóór de puberteit, kunnen secundaire geslachtskenmerken worden beïnvloed, waaronder lichaamshaar en spiermassa bij mannen, en borstontwikkeling en menstruatie bij vrouwen., Zelfs bij volwassenen kan hypogonadisme seksuele disfunctie en andere significante veranderingen veroorzaken. Subtiele symptomen zoals vermoeidheid en moeite met concentreren zijn niet ongewoon. Als de aandoening zich ontwikkelt na de puberteit, symptomen vergelijkbaar met de menopauze kunnen ontwikkelen bij beide geslachten. Vrouwen kunnen stoppen met menstrueren; mannen en vrouwen kunnen opvliegers, osteoporose, of bloedarmoede ervaren; en mannen kunnen borstontwikkeling ervaren. Van de vele verworven oorzaken van secundair hypogonadisme verdienen twee extra aandacht vanwege hun hoge prevalentie-obesitas en diabetes.,

twee derde van de Amerikanen heeft overgewicht en een derde heeft obesitas, dus het is belangrijk om de mogelijke relatie tussen obesitas en secundair hypogonadisme te begrijpen. Obesitas kan worden gerelateerd aan onderdrukking van de gonadotrofinen LH en FSH afgescheiden door de hypofyse. Bovendien, is de verhoogde omzetting van testosteron aan estradiol door aromatase gemeenschappelijk in adipocytes, leidend tot grotere feminizing en verminderde androgene eigenschappen aangezien zwaarlijvigheid strenger wordt.3 dergelijke functies kunnen gynaecomastie, verminderde spiermassa, en minder lichaamshaar omvatten., In de Europese mannelijke Verouderingsstudie hadden mannen met Overgewicht (BMI 25-29 kg/m2) van alle leeftijden een lagere totale T-en geslachtshormoonbindende globuline (SHBG), maar normale vrije T, in vergelijking met mannen met een normaal gewicht van dezelfde leeftijd.4 Vrij T, de biologisch actieve vorm van testosteron, was laag bij zwaarlijvige mannen (BMI >30 kg/m2). De LH-spiegels werden ook onderdrukt bij mannen met obesitas, maar niet bij mannen met overgewicht. Deze bevindingen suggereren dat obesitas een veel voorkomende oorzaak van secundair hypogonadisme kan zijn.

Type 2 diabetes is ook een verworven oorzaak van hypogonadisme., In één vaak geciteerde studie had ten minste een derde van de mannen met type 2 diabetes mellitus lage testosteronconcentraties geassocieerd met ongepast lage LH-en FSH-concentraties.Hypogonadotroop hypogonadisme bij mannen met diabetes type 2 wordt geassocieerd met obesitas, maar niet de duur van diabetes, verhoogde geglycosyleerde hemoglobine, of de aanwezigheid van microvasculaire complicaties van diabetes., Anderen hebben opgemerkt dat de gemeenschappelijke comorbiditeiten geassocieerd met diabetes, zoals obesitas en obstructieve slaapapneu, kunnen allemaal bijdragen op soortgelijke manieren, waardoor het moeilijk is om de sterkte van het onafhankelijke effect dat diabetes heeft op hypogonadisme te beoordelen.Andere gevallen die kunnen leiden tot een verworven vorm van hypogonadotroop hypogonadisme bij volwassen mannen zijn AIDS, chronisch nierfalen, cirrose, chronische longziekte, kritieke ziekte, glucocorticoïdentherapie en continue opioïdenbehandeling.1 Veel van deze staten kunnen tot afschaffing van FSH en LH leiden., In het geval van chronische toediening van opioïden kan behandeling van hypogonadale symptomen noodzakelijk zijn als de patiënt niet gemakkelijk aan het verdovend middel kan worden gespeend. Tumoren en cysten in de hypogonadism kan ook leiden tot hypogonadism en kan meer acuut met hoofdpijn en andere letsels met betrekking tot nabijheid van de groei. Tot slot zijn infiltratieve en infectieziekten, samen met bloedingen en trauma met betrekking tot de hypofyse, alle mogelijke bronnen voor hypogonadisme. Het behandelen van de onderliggende ziekte, indien mogelijk, kan gunstige effecten hebben op het verlichten van de symptomen van hypogonadisme.,naarmate onze populatie ouder wordt en we meer bedreven worden in het identificeren van deze veel voorkomende ziekten, is het belangrijk om te beseffen dat veel ziektestaten, en zelfs sommige medicijnen, mogelijke oorzaken kunnen zijn van tekenen en symptomen van secundair hypogonadisme. Waardering van deze relatie kan helpen bij de behandeling van deze patiënten.

gepubliceerd: 31 oktober 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *